Chicago
32°
Fair
6:39 am7:11 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 2mph NW
Humidity: 76%
Pressure: 30.29"Hg
UV index: 0
WedThuFri
37/27°F
48/45°F
61/36°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

“HRISTOS VASKRSE” SA SVIH STRANA SVETA: Kako su Srbi proslavili Uskrs od Amerike do Australije! (VIDEO + FOTO GALERIJE)

Pravoslavni Srbi širom planete obeležili su najveći hrišćanski praznik u svojim domovima, ali i u svetinjama, crkvama i manastirima, od Australije, preko Nemačke i Austrije, sve do najudaljenijih krajeva Amerike i Kanade.

Crkva Svetog Nikole u čikaškom predgrađu Brukfild bila je puna vernika na Uskrs, a liturgiju je služio i Bogu se sa svojim parohijanima pomolio sveštenik Nemanja Tešić, otac šestoro dece (o kome je Serbian Times već pisao). Njihova radost bila je tim veća što su odnedavno porasle šanse da sledeći Uskrs, a možda čak i Božić, dočekaju u novoj, većoj crkvi, nedaleko od ove postojeće.

U crkvi Svetog Vasilija Ostroškog, takođe u Čikagu, brojni su se vernici, nekoliko generacija srpskih emigranata, okupili da proslave praznik. Crkva je posle liturgije svim parohijanima darovala uskršnja jaja.

U crkvi Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu otac Aleksandar Petrović je pred punim hramom služio svetu liturgiju, da bi nakon toga pričestio vernike koji su postili Veliki post.

https://www.facebook.com/svstefancikago/videos/276292214140614

U crkvi Svetog Save u North Portu, na Floridi, sveštenik Sađa Đurđević (bivši majstor fudbala o kome je Serbian Times već pisao) pričestio je svoje vernike, među kojima je bilo i starih i mladih, naforom i crvenim, uskršnjim jajima.

U crkvi Svetog Save, u Merivilu, Indiana, liturgiju je služio otac Marko Matić, a posle toga nastavljeno je druženje vernika u crkvenim odajama i porti.

https://www.facebook.com/saintsavachurch/videos/210289703951127

Svečano je bilo i u pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole u Brizbejnu, Australija, odakle su nam stigle divne fotografije na kojima se vidi sa koliko su ljubavi i pažnje parohijani na čelu sa sveštenicima Stanišom Ostojićem i Nikolom Stefanovim dočekali najveći hrišćanski praznik.

Liturgiju u crkvi Svetog Stefana u Alhambri (Kalifornija), služio je lično njegovo preosveštenstvo vladika zapadnoamerički Maksim, a u čast hristovog vaskrsenja, hor mladih iz crkve snimio je i video spot “Hristos voskrese, radost donese!” (Christ God is risen, bring us Joy”), koji je pred Vama…

U dalekoj Omahi, američka država Nebraska, otac Saša Petrović je u crkvi Svetog Nikole služio vaskršnju liturgiju, uz lepo pojanje crkvenog hora…

https://www.facebook.com/stnicholasomaha/videos/229210671630038

Crkveni hor “Sveti Jovan Vladimir” iz Minhena svim vernicima i ljubiteljima duhovne muzike poklonio je veliki Vaskršnji onlajn koncert u čast najvećeg hrišćanskog praznika. Dirigent je bila Jelena Stojković, a pevali su soprani: Jelena Ristić, Renata Ljevar, Slađana Pavlović,
altovi: Neda Nemec, Aleksandra Kukolj, tenori: Marko Trivunović, Radisav Pantić, Đorđe Pavlović i basovi: đakon Dejan Ristić, Darko Mrgan, Mile Marković i Arsenije Jovanović.

Poslušajte njihovo divno pojanje…

https://www.facebook.com/spcmuenchen/videos/730778594269436

U crkvi Svetog Đorđa u Šervilu, američka država Indijana, u predvečerje Uskrsa, na Veliku sredu, bogosluženju u čast Svete tajne jeleosvećenja prisustvovao je veliki broj vernika, a služio je sveštenik Radovan Jakovljević uz sasluživanje oca Aleksandra Novakovića iz crkve Svetog ilije u Merivilu i oca Srđana Veselinovića iz crkve Svetog Đorđa u East Chicagu.

Ništa manje svečano bilo je u crkvi Svetog Save u Mekisportu u Pensilvaniji, najstarijoj srpskoj svetinji u Istočnom delu Amerike, gde Srbi, uglavnom potomci imigranata koji su na prostore SAD došli pre više od 100 godina, nisu zaboravili ko su, odakle su i koje praznike slave.

U crkvi vaskrsenja Hristovog u Čikagu vernici su praznik po običaju obeležili bdenjem ispred crkve, da bi zatim prisustvovali liturgiji koju je služio sveštenik Luka Lukić. Dva dana ranije, vredne domaćice iz parohije ofarbale su na stporine jaja koje su posle liturgije podeljene vernicima.

Saborni hram Svetog save u Beču bio je poprište centralne liturgije za vernike austrijsko-švajcarske Eparhije Srpske pravoslavne crkve, a bogoslužio je lokalni paroh uz blagoslov episkopa Andreja Ćilardžića.

Na drugoj strani sveta, u crkvi Svetog Simeona u Majamiju, u velikom broju skupili su se vernici da proslave Uskrs i pomole se za zdravlje i sreću svojih najmilijih. Liturgiju je služio protojerej-stavrofor Milan Krstić.

Pregled završavamo crkvom Svetog Save u San Gabrijelu u Kaliforniji, gde je paroh Predrag Bojović okupio na vaskršnjoj liturgiji srpske pravoslavne vernike iz ovog dela Sjedinjenih Američkih Država.

Hristos vaskrse! Srećan praznik svim pravoslavnim Srbima na svetu!

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Arhive pravoslavnih crkava

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
EKSKLUZIVNO, MAJA VOLK: Kako sam pobedila rak i kojom sam hranom produžila karijeru Novaku Đokoviću! (VIDEO)