Connect with us

Dijaspora

“HRISTOS VASKRSE” SA SVIH STRANA SVETA: Kako su Srbi proslavili Uskrs od Amerike do Australije! (VIDEO + FOTO GALERIJE)

Published

on

Pravoslavni Srbi širom planete obeležili su najveći hrišćanski praznik u svojim domovima, ali i u svetinjama, crkvama i manastirima, od Australije, preko Nemačke i Austrije, sve do najudaljenijih krajeva Amerike i Kanade.

Crkva Svetog Nikole u čikaškom predgrađu Brukfild bila je puna vernika na Uskrs, a liturgiju je služio i Bogu se sa svojim parohijanima pomolio sveštenik Nemanja Tešić, otac šestoro dece (o kome je Serbian Times već pisao). Njihova radost bila je tim veća što su odnedavno porasle šanse da sledeći Uskrs, a možda čak i Božić, dočekaju u novoj, većoj crkvi, nedaleko od ove postojeće.

U crkvi Svetog Vasilija Ostroškog, takođe u Čikagu, brojni su se vernici, nekoliko generacija srpskih emigranata, okupili da proslave praznik. Crkva je posle liturgije svim parohijanima darovala uskršnja jaja.

U crkvi Svetog Stefana Dečanskog u Čikagu otac Aleksandar Petrović je pred punim hramom služio svetu liturgiju, da bi nakon toga pričestio vernike koji su postili Veliki post.

Posted by Saint Steven of Decani Serbian Orthodox Church on Sunday, May 2, 2021

U crkvi Svetog Save u North Portu, na Floridi, sveštenik Sađa Đurđević (bivši majstor fudbala o kome je Serbian Times već pisao) pričestio je svoje vernike, među kojima je bilo i starih i mladih, naforom i crvenim, uskršnjim jajima.

U crkvi Svetog Save, u Merivilu, Indiana, liturgiju je služio otac Marko Matić, a posle toga nastavljeno je druženje vernika u crkvenim odajama i porti.

Pascha Divine Liturgy (Part 2 of 2) at St. Sava Serbian Orthodox Church – Merrillville, IN – https://www.saintsava.net/donate/

Posted by St. Sava Serbian Orthodox Church – Merrillville, Indiana on Sunday, May 2, 2021

Svečano je bilo i u pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole u Brizbejnu, Australija, odakle su nam stigle divne fotografije na kojima se vidi sa koliko su ljubavi i pažnje parohijani na čelu sa sveštenicima Stanišom Ostojićem i Nikolom Stefanovim dočekali najveći hrišćanski praznik.

Liturgiju u crkvi Svetog Stefana u Alhambri (Kalifornija), služio je lično njegovo preosveštenstvo vladika zapadnoamerički Maksim, a u čast hristovog vaskrsenja, hor mladih iz crkve snimio je i video spot “Hristos voskrese, radost donese!” (Christ God is risen, bring us Joy”), koji je pred Vama…

U dalekoj Omahi, američka država Nebraska, otac Saša Petrović je u crkvi Svetog Nikole služio vaskršnju liturgiju, uz lepo pojanje crkvenog hora…

Holy Thursday

Holy Thursday

Posted by St. Nicholas Serbian Orthodox Church, Omaha, NE. on Thursday, April 16, 2020

Crkveni hor “Sveti Jovan Vladimir” iz Minhena svim vernicima i ljubiteljima duhovne muzike poklonio je veliki Vaskršnji onlajn koncert u čast najvećeg hrišćanskog praznika. Dirigent je bila Jelena Stojković, a pevali su soprani: Jelena Ristić, Renata Ljevar, Slađana Pavlović,
altovi: Neda Nemec, Aleksandra Kukolj, tenori: Marko Trivunović, Radisav Pantić, Đorđe Pavlović i basovi: đakon Dejan Ristić, Darko Mrgan, Mile Marković i Arsenije Jovanović.

Poslušajte njihovo divno pojanje…

Васкршњи онлајн концерт у Минхену – Христос Воскресе! Oster-Onlinekonzert in München!

Васкршњи онлајн концерт у Минхену – Христос Воскресе! Oster-Onlinekonzert in München!Црквени хор "Свети Јован Владимир" из Минхена свим вјерницима и љубитељима духовне музике поклања велики Васкршњи онлајн концерт у част највећег хришћанског празника.Сви учесници концерта су непосредно пред снимање негативно тестирани на вирус COVID-19.Програм концерта: 1. Христос Воскресе2. Херувимска Песма гл. 1.3. Тропар Св. Јовану Владимиру4. Пјевница: Свјетилен Васкрса гл. 3.5. Тебе појем6. Ангел вопијаше7. Пасхална стихира гл. 5.8. Пресвјатјеј Богородицје помолимсја9. Тебе Бога хвалимУчесници концерта: Диригент: Јелена СтојковићСопран: Јелена Ристић, Рената Љевар, Слађана Павловић.Алт: Неда Немец, Александра Кукољ.Тенор: Марко Тривуновић, Радисав Пантић, Ђорђе Павловић.Бас: Ђакон Дејан Ристић, Дарко Мрган, Миле Марковић, Арсеније Јовановић (Пјевница).Сајт: spcmuenchen.de Facebook: Српска Православна Црква МинхенInstagram: SPCMinhenЗахваљујемо се Теливизији Српске Дијаспоре (ТСД) на продукцији и омoгућавању овог пројекта!Der Gemeindechor "Hl. Johannes Vladimir" in München schenkt allen Gläubigen und Musikliebhabern ein großes Osterkonzert im Online-Format zu Ehren des größten christlichen Feiertages.Alle Teilnehmer dieses Konzertes wurden am Tag der Aufnahme negativ auf das Coronavirus (SARS-CoV-2) getestet.Wir bedanken uns ganz herzlich bei der Televizija Srpske Dijaspore (TSD) für die tatkräftige Unterstützung und die Ermöglichung dieses Projekts. Website: spcmuenchen.deFacebook: Спрска Православна Црква МинхенInstagram: SPCMinhen

Posted by Српска Православна Црква Минхен on Sunday, May 2, 2021

U crkvi Svetog Đorđa u Šervilu, američka država Indijana, u predvečerje Uskrsa, na Veliku sredu, bogosluženju u čast Svete tajne jeleosvećenja prisustvovao je veliki broj vernika, a služio je sveštenik Radovan Jakovljević uz sasluživanje oca Aleksandra Novakovića iz crkve Svetog ilije u Merivilu i oca Srđana Veselinovića iz crkve Svetog Đorđa u East Chicagu.

Ništa manje svečano bilo je u crkvi Svetog Save u Mekisportu u Pensilvaniji, najstarijoj srpskoj svetinji u Istočnom delu Amerike, gde Srbi, uglavnom potomci imigranata koji su na prostore SAD došli pre više od 100 godina, nisu zaboravili ko su, odakle su i koje praznike slave.

U crkvi vaskrsenja Hristovog u Čikagu vernici su praznik po običaju obeležili bdenjem ispred crkve, da bi zatim prisustvovali liturgiji koju je služio sveštenik Luka Lukić. Dva dana ranije, vredne domaćice iz parohije ofarbale su na stporine jaja koje su posle liturgije podeljene vernicima.

Saborni hram Svetog save u Beču bio je poprište centralne liturgije za vernike austrijsko-švajcarske Eparhije Srpske pravoslavne crkve, a bogoslužio je lokalni paroh uz blagoslov episkopa Andreja Ćilardžića.

Na drugoj strani sveta, u crkvi Svetog Simeona u Majamiju, u velikom broju skupili su se vernici da proslave Uskrs i pomole se za zdravlje i sreću svojih najmilijih. Liturgiju je služio protojerej-stavrofor Milan Krstić.

Pregled završavamo crkvom Svetog Save u San Gabrijelu u Kaliforniji, gde je paroh Predrag Bojović okupio na vaskršnjoj liturgiji srpske pravoslavne vernike iz ovog dela Sjedinjenih Američkih Država.

Hristos vaskrse! Srećan praznik svim pravoslavnim Srbima na svetu!

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Arhive pravoslavnih crkava

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement