Connect with us

Amerika

HOĆETE BEBU? PLATITE 8.000$ ZA POROĐAJ! Žene u Americi podižu kredit da bi postale majke

Published

on

Cene zdravstvenih usluga u Sjedninjenim Američkim Dražavama toliko su visoke, da mnoge Amerikanke bukvalno kalkulišu sa trudnoćom i uzimaju kredit da bi postale majke.

Tema oko basnoslovnih računa koje žene dobijaju posle porođaja od bolnice ponovno je u fokusu javnosti nakon što je prošle nedelje Elizabet Bruening objavila fotografiju bolničkog računa iz kojeg se može videti da je porođaj platila čak 8.000 dolara, odnosno prko 830.000 dinara.

Ubrzo su i drugi korisnici interneta počeli da objavljuju priče o vrtoglavim iznosima koje su i sami podmirili kako bi rodili dete u Americi.

Prema izjavama nekih političara poput Aleksandrije Okasio-Kortez i američkog senatora Bernija Sandersa, prosečan trošak porođaja u Sjedinjenim Američkim Državama je 32 hiljade dolara, a zdravstveno osiguranje pokriva nešto više od dve trećine tog iznosa.

“Sve više roditelja je zabrinuto i pod stresom zbog troškova porođaja. Drago mi je da je to pitanje konačno skrenulo pažnju političara”, izjavila je Bruening za portal Motherly.

Tokom vikenda, Sanders je upitao pratioce na Tviteru: “Koji je najapsurdniji bolnički račun koji ste ikada primili?”

Tu društvenu mrežu preplavila su iskustva Amerikanaca među kojima i jedno prilično šokantno.

Naime, jedna mama je otkrila da je primila račun na iznos od 600 dolara, iako je njen sin živeo tek tri minuta, nakon čega je preminuo bez da je primio ikakvu lekarsku negu.

“Umro je skoro odmah pa nije bio upisan u moj plan osiguranja. Zato sam dobila račun. Od bolnice u kojoj sam radila kao lekar”, objavila je Dženifer Gunter, koja je pre 15-ak godina na svet donela trojke. Njenu priču objavio je i ugledni Njuojrk Tajms. Dvoje od trojice dečaka je preživelo, a najstariji Ejden živeo je samo tri minuta.

“Kad sam došla kući, dobila sam račun s iznosom od 600 dolara za Ejdena. Bio je naslovljen na roditelje Ejdena XXX. To me prilično rastužilo. Dobila sam sepsu i bila kući možda tri dana. Moja dvojica sinova su ležala na odeljenju intenzivne nege. Na trenutak sam pomislila da je Ejdan živ”, prisetila se, a prenosi Index.

Njeni sinovi danas su srednjoškolci i, iako se mnogo toga promenilo za deceniju i po, jedna stvar nije. Zdravstveni sistem u Americi i dalje neke tera u bankrot.

Izvor: Krstarica.com Foto: blankita_ua/pixabay.com

Advertisement