Chicago
61°
Mostly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 10mph N
Humidity: 67%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/57°F
70/55°F
75/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

HITNA REAKCIJA FSS: Poslato pismo predsedniku UEFA zbog situacije sa Kosovom!

Povodom novonastale situacije i zabrane „prištinskih vlasti“ za organizovanje takmičenja na teritoriji Kosova i Metohije, Fudbalski savez Srbije obratio se UEFA pismom sa oznakom ‘hitno’.

Pismo FSS upućeno predsedniku UEFA, prenosimo u celosti:

“Poštovani gospodine Čeferin,

sa velikom zabrinutošću obaveštavamo Vas da privremene institucije u Prištini, proteklih dana sprovode nelegalne i nehumane pritiske na fudbalske klubove koji imaju sedište u autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija čiji su članovi (fudbaleri i rukovodstvo) srpske nacionalnosti.

Privremene instutucije u Prištini zastrašuju fudbalere i sportske radnike srpske nacionalnosti na taj način što im zabranjuju da treniraju na svojim stadionima i da organizuju takmičenja lokalnog karaktera. Te pretnje su takve prirode da je fudbalerima, trenerima i rukovodstvu fudbalskih klubova ugroženo, kako ljudsko pravo na rad, tako i pravo na bavljenje fudbalskim sportom i sloboda udruživanja u sportske klubove. Članovima fudbalskih klubova sa Kosova i Metohije, preti se hapšenjem i zatvorskim kaznama, ako nastave sa procesom treninga i takmičenja u lokalnim ligaškim fudbalskim takmičenjima. Takva prakse suprotna je Evropskoj sportskoj povelji Saveta Evrope, a predstavlja i kršenje odredbi Konvencije Ujedinjenih nacija o osnovnim ljudskim pravima i slobodama.

Molimo Vas da se svojim autoritetom i autoritetom funkcije koju obavljate, zauzmete da se opisana praksa prekine. Molimo Vas za pomoć pošto na vreme želimo da izbegnemo eskalaciju problema i eskalaciju eventualnog nasilja koje može biti isprovocirano i izazvano nelegalnim potezima privremenih institucija u Prištini.

Fudbalski savez Srbije konstantno prati razvoj događaja i uvek će stajati uz svoje sunarodnike na Kosovu i Metohiji. Nećemo odustati od zalaganja i primene svih legalnih sredstava kojima možemo da zaštitimo pravo fudbalera srpske nacionalnosti da treniraju i bave se fudbalskim sportom u lokalnoj zajednici”, piše u saopštenju koje su potpisali predsednik Dragan Džajić i generalni sekretar Jovan Šurbatović.

PROČITAJTE VIŠE:

IZABRAN DRUGI ČOVEK FSS: Evo ko će menjati Džajića u slučaju odsustva i bolesti!

DŽAJIĆ NOVI PREDSEDNIK FSS: Evo šta je rekao u svom prvom obraćanju nakon izbora!

POLICIJA TZV. KOSOVA PRETI HAPŠENJEM: Srbima zabranjena organizacija utakmica i treninga!

Izvor: Kurir
Foto: Kurir/ Filip Plavčić

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!