Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 3mph ESE
Humidity: 51%
Pressure: 30.27"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 1 year ago

By admin

HILDA SIRIJU ZAMENILA BANJALUKOM: Sada slavi krsnu slavu i peva u crkvenom horu! (VIDEO)

Odvojiti se od porodice, pa doći u tuđinu i isto tako prihvatiti ljude u Banjaluci kao svoje – Hilda Hrekes iz Sirije je devojka koja ne priznaje granice i stereotipe.

Čudesni osmeh i anđeoski glas, prvi su utisak kada se nađete u društvu mlade Hilde Hrekes, koja je svoj dom pronašla u gradu na Vrbasu. Hilda je od detinjstva vezana za crkvu i za muziku, a tu je tradiciju nastavila i u Banjaluci. U Hramu Hrista Spasitelja redovno peva na liturgijama. I dan danas, sa osmehom, kaže, priseća se svojih prvih javnih nastupa.

“Sa devet godina počela sam da pevam u crkvi i ta ljubav prema duhovnoj muzici mi je prirasla srcu i vremenom sve više me je interesovalo kako se peva, zašto se peva i sve te razlike. Pesme koje se pevaju na bogosluženju su me jako zanimale, tako da sam vremenom naučila”, ističe Hilda.

Ova mlada Sirijka rodnu zemlju je napustila 2011. godine, kada je otišla na fakultet u Zagreb i tamo se pridružila bratu Јamenu. Dve godine kasnije brat i sestra, oboje studenti, sele se u Banjaluku. Grad koji, kako kaže, za nju već odavno nije tuđina, nego drugi zavičaj.

Sve vreme dok su tragali za svojim mestom pod suncem banjalučkim, kako kaže Hilda, pratio ih je, čuvao i blagosiljao Sveti Vasilije Ostroški. Upravo su njega izabrali kao svog sveca zaštitnika. Tako su Јamen i Hilda postali prva sirijska porodica koja u Republici Srpskoj slavi svoju krsnu slavu.

“Nisam znala za Svetog Vasilija Ostroškog, ali kao da je on hteo da me upozna sa njim, kroz razne uspomene, poklone, ljudi koji su bili na Ostrogu, pričali smo o Svetom Vasiliju i baš sam nekako bila vezana. Kao da on nama pruža dobrodošlicu ovde. Kada sam uzela blagoslov da mi slavimo krsnu slavu, gledala sam da to bude dan kada sam otišla iz Sirije, jer je to bilo na taj datum”, nastavlja priču Hilda.

Poredeći Siriju i Banjaluku, praznike, običaje i Vaskrs, kaže samo nas jezik razdvaja.

“Kada je suština praznika pitanju, to je isto. I u Siriji šaramo jaja, sve tehnike, ali kada sam došla ovde sa tetama u Kolu srpskih sestara prvi put sam naučila kao se radi voskom, isto tako i u manastiru Gomionica. Tamo sestre šaraju na jako savršen način i baš su mi bile zanimljive njihove tehnike”, dodala je Hilda.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTRS
Foto: Printscreen YouTube / RTRS vijesti

YOU MAY LIKE