Chicago
16°
Делимично облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 14mph WNW
Влажност: 60%
Притисак: 30.21"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/32°F
46/34°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By admin

HEROJ DANAŠNJICE: Milan ima samo 27 godina i jedan je od naših najmlađih vatrogasaca!

Jedno od najplemenitijih zanimanja, ali u isto vreme i izuzetno rizično svakako je biti vatrogasac – spasilac. Ovi ljudi koji se odluče uhvatiti u koštac sa vatrenom stihijom i mnogim opasnim situacija sa pravom se nazivaju istinskim herojima. Pružaju bezerezervnu pomoć u nevolji, a to znači da se vrlo često mogu i sami naći u opasnosti. Uvek su tamo gde je najteže, bilo da je u pitanju požar, poplava, snežni nameti ili saobraćajne nesreće, a prioritet im je uvek spasiti ljudske živote. Za mladog Milana Sinđića (27), upravo to je bio osnovni motiv da odabere ovo zanimanje za svoj životni poziv.

“Taj je osećaj neprocenjljiv, i to je ono što mnoge ljude vodi koji se bave ovim zanimanjem, jer ne postoji ništa ništa slično što čovek može da doživi kao što je taj utisak kada se vratimo sa uspešno izvedene intervencije, gde smo imali priliku nekome da spasimo život i pomognemo”, kazao je za RINU, mladi vatrogasac Sinđić.

Ovo je za njega najlepši i najhumaniji poziv, koji sa sobom nosi brojne izazove, ali kako kaže pomoć starijih kolega i timski rad put su do uspešno obavljenog posla.

“U svakom trenutku kada se pojavi neki novi radnik, kao što sam ja to bio, bitno mi je da su starije kolege sa iskustvom spremne za saradnju i ukažu na sve eventualne poteškoće i sve ono što može da predstavi problem i tako kroz pripreme i taktičke vežbe svako od mladih radnika uspe da se za kratko vreme osposobi da bude pravi vatrogasac”, dodao je Milan.

Tokom prošle godine obavili preko 1000 uspešnih intervencija

Na više od 1150 intervencija izašli su užički vatrogasci-spasioci tokom prošle godine. Кada nužnost pozove, ovi neustrašivi momci spremni su za nekoliko sekundi kako bi hrabro, racionalno i odvažno pomogli u najtežim situacijama. Sreća i osmeh na licima onih kojima su pomogli, njihova je najveća nagrada, a tajna uspešnog delovanja jeste u složnom kolektivu.

“Jedan drugom čuvaju glavu i život, nikada ne ulaze sami u požare, već u pratnji kolega svojih, jednostavno to je takav posao. i odlikuje ih strast u kolektivu, jer jednostavno vatrogasac kao jedan deo celine. Zahvaljujući tom timskom radu mi smo jedna od bolje organizovanih jedinica u Srbiji i zahvaljujući tome postigli smo brojne uspehe”, kazao je Saša Cicvarić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Grada Užica.

Jednog vatrogasca prate brojna odricanja i napore kroz koje potvrđuje i podatak da treba proći od tri do pet godina da bi se najbolji kandidati mogli nazvati vatrogascima-spasiocima.

“Nakon završene selekcije, kreću na osnovni kurs za polaznike vatrogasno-spasilačkih jedinici koji traje više od tri meseca , zatim se vraćaju u matične jedinice gde dobijaju svog mentora koji prati njihov rad u narednih pet godina, zatim ocenjuje i tek tada mogu da budu formirani vatrogasci sa stalnim zaposlenjem”, kaže Cicvarić.

Ove godine MUP je raspisalo konkurs za 300 vatrogasaca – spasilaca širom Srbije, a samo najbolji kandidati dobiće priliku da se bave najhumanijim zanimanjem. Svi oni koji žele da postanu deo ovog jedinstvenog tima moraju ispunjavati određene uslove, od psihofizičkih sposobnosti do bezbednonosnih, koji se boduju, i kasnije biraju najbolji.

Izvor: Rina Foto: Rina

YOU MAY LIKE