Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 3mph ESE
Humidity: 51%
Pressure: 30.27"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

EKSKLUZIVNI INTERVJU, EPISKOP JOVAN: O Jasenovcu, Srbima i Jevrejima: Šta nas spaja i šta nas razdvaja (VIDEO)

Kada Jevreji nekom strancu, neJevreju, dodele orden koji nosi ime legendarne izraelske premijerke Golde Meir to znači da ga doživljavaju kao jednog od svojih, kao osobu koja je svojom veličinom i znanjem uspela da premosti i nadomesti manjak hebrejske krvi.

Kada su počivši patrijarh Pavle i mitropolit Amfilohije odlučili da na Kosovo i Metohiju 1999.godine, nakon povlačenja srpske vojske i policije, pošalju nekog ispred Srpske pravoslavne crkve da brine o srpskom narodu i svetinjama, izbor je pao na njega.

I kada je Sabor Srpske pravoslavne crkve 2014. odlučivao koga da izabere za episkopa pakračko-slavonskog, nekoga ko će da bdi nad Jasenovcem, da se moli za spas ne samo duša stradalnika, nego i svih nas koji ih često zaboravljamo, opet su poslali njega, procenivši da je dostojan te misije.

Njegovo svetovno ime je Neven Ćulibrk, i po njemu ga poznaju ljubitelji muzike i pop kulture sa prostora bivše Jugoslavije, iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, kada je pisao umetničke kolumne i kritike.

Jovan je njegovo duhovno, monaško ime, ono po kome ga prepoznaju ne samo vernici Srpske pravoslavne crkv,e već i ljudi drugih nacija i vera koji cene ono što govori i radi.

“Zašto se pitamo šta o Jasenovcu misle Hrvati? Zašto se ne zapitamo zašto na Beogradskom univerzitetu od 1945.godine nije napisan nijedan doktorat na temu Jasenovca”, kaže episkop Jovan u intervjuu za Serbian News USA.

Pogledajte šta je sve rekao našem uredniku Antoniju Kovačeviću u iscrpnom razgovoru u kome su se dotakli mnogo tema: o suprotstavljenim mišljenjima pravoslavnih crkava po pitanju rata u Ukrajini, kanonizaciji Alojzija Stepinca, o tome ko sve dobija ordenje SPC, da li je sveti vladika Nikolaj Velimirović bio antisemita, šta zbližava a šta razdvaja Srbe i Jevreje, pa do večne teme Jasenovca…

AUTOR: Antonije Kovačević MONTAŽA: Miloš Kerecki

Za najnovije informacije, ekskluzivne intervjue i zanimljive reportaže iz života dijaspore zapratite Youtube kanal Serbian News USA jednim klikom OVDE!

YOU MAY LIKE