Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 5mph NE
Humidity: 85%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 4 months ago

By Antonije Kovačević

HAOS NA SEVERU: Kfor razbio protest u Zvečanu, povređenih ima na obe strane, jedan Srbin kritično (VIDEO)

Kfor je razbio protest ispred zgrade opštine u Zvečanu. Posle podne je u toj većinski srpskoj opštini na severu Kosova došlo do sukoba između snaga Kfora i okupljenih građana, bačene su šok bombe i suzavac, a letele su i kamenice i flaše. Kako prenose mediji, ima povređenih na obe strane.

Do sukoba je došlo kada su okupljeni Srbi odbili da, posle višečasovnih pregovora i protesta, propuste tri blindirana policijska vozila, zatraživši da opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, napuste sve specijalne jedinice Kosovske policije.

Više od 53 osobe imaju različite vrste povreda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrelne rane, rekao je za N1 direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

Kfor je saopštio da je povređeno 25 njegovih pripadnika.

U Leposaviću i Zubinom Potoku nije bilo tenzija, građani su se razišli i najavili novo okupljanje za sutra.

Nasilje na severu su osudili NATO, šef misije EU na Kosovu, članice Kvinte, ambasadori SAD i Britanije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je albanski premijer Aljbin Kurti želeo da dođe do sukoba NATO i Srba.

Građani u četiri opštine na severu Kosova (Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i Kosovska Mitrovica) sa srpskom većinom od petka pokušavaju da spreče novoizabrane albanske gradonačelnike da uđu u zgrade opština.

Incidenti su izbili već u petak, a šok bombe i suzavac bačeni su u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Sve je počelo oko 11 sati, kada su se oglasile sirene za uzbunu, a pored zgrada lokalnih opština su se pojavili građani. Intervenisala je policija, kako bi omogućila novoizabranim gradonačelnicima da uđu u te zgrade.

Na zgradama opština Leposavić i Zubin Potok okačene su kosovske zastave. U sukobima u petak povređeno je desetak osoba.

Izvor: N1 Foto: Miodrag Draškić/ Reuters

YOU MAY LIKE