Chicago, IL
70°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 16mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 4
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
70°F
68°F
68°F
70°F
70°F
WedThuFriSatSun
66°F / 50°F
57°F / 43°F
55°F / 41°F
50°F / 39°F
55°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

GUVERNER TEKSASA: Za smrt migranata kriv Bajden i njegova politika!

Broj žrtava među migrantima koji su pronađeni u napuštenoj prikolici kamiona u San Antoniju porastao je na 50, saopštio je u utorak predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador. Više migranata je hospitalizovano, uključujući i četvoro dece. Bili su dehidrirani, a u prikolici nije pronađena voda.

“Želim da izrazim saučešće porodicama žrtava ove katastrofe”, rekao je Lopez Obrador.

Meksički šef diplomatije Marselo Ebrard tvitovao je da su među žrtvama identifikovana 22 Meksikanca, sedam državljana Gvatemale i dva Hondurasa. Još nema informacija o nacionalosti preostalih preminulih, rekli su meksički zvaničnici.

Radnik iz San Antonija čuo je pozive za pomoć iz kamiona oko 6 ujutru i otkrio užasnu scenu, rekao je šef policije Vilijem Mekmanus.

Gradonačelnik San Antonija Ron Nirenberg kazao je da su “svih poginuli verovatno imali porodice i pokušavali da nađu bolji život”.

Ovo je jedna od najsmrtonosnijih migratnskih tragedija. Hiljade ljudi su već stradale pokušavajući iz Meksika, Hondurasa, El Salvadora da stignu u SAD. Jedna od skorijih tragedija je i utapanje dvogodišnje devojčice i njenog oca u reci Rio Grande, kada su hteli da pređu u SAD.

Južni Teksas je već duže vreme mesto gde se ilegalno prelazi granica. Migranti se krijumčare u vozilima koje prolaze kontrolu granične policije u San Antoniju.

Nadležni su rekli da su migranti verovatno stradali od toplotnog udara i iscrpljenosti, te da nije bilo rashladnog uređaja, iako je reč o hladnjači. Ali, temperature napolju su veoma visoke, idu i do 40 stepeni.

Guverner Teksasa, republikanac Greg Abot, na Tviteru je krivicu svalio na predsednika SAD.

“Ove smrti idu na Bajdenov račun i njegove politike otvorenih granica”, kaže Abot.

Migranti, uglavnom iz Meksika, Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, bili su izbacivani iz SAD više od 2 miliona puta zbog toga što tokom pandemije nisu imali pravo da traže azil. Ali, ništa ih nije sprečavalo da pokušavaju ponovo da pređu u SAD, jer ne bi trpeli nikakve posledice ako budu uhvaćeni u ilegalnom prelasku granice.

Američka služba za granice i carine saopštila je da je u periodu od septembra 2019. do septembra 2020. na jugozapadnoj granici SAD poginulo 557 migranata, što je duplo više nego u godini pre toga i najveći broj stradalih od 1998. Većina smrti je bila uzrokovana toplotnim udarima.

Izvor: Glas Amerike Foto: Daily Mail

YOU MAY LIKE