Chicago, IL
46°
Clear
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 9mph S
Humidity: 60%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
45°F
45°F
41°F
41°F
41°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 23°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 3 years ago

By admin

GUVERNER ILINOISA PRICKER VRATIO MERE NA STARO: Maske obavezne za sve škole, čak i za sportske aktivnosti, vakcine obavezne za državne radnike!

Manje od dva meseca nakon što je ukinuo skoro sva preostala ograničenjazybog koronavirusa, guverner Ilinoisa JB Pricker izdao je danas novu naredbu za nošenje maske u celoj državi za škole, kao i obavezne vakcinu za radnike u državnim zatvorima i drugim ustanovama, pod izgovorom da Ilinois gubi bitku sa novim DELTA COVID-19 sojem virusa.

Po tom naređenju sada su obavezne maske za učenike, osoblje i posetioce u svim zgradama od predškolskog do srednjeg obrazovanja, javnim i privatnim, i u svim dnevnim centrima za sve starije od 2 godine. Maske su sada takođe obavezne u ustanovama za dugotrajnu negu širom zemlje.

Pošto su privatni i državni poslodavci počeli da zahtevaju vakcinaciju za zaposlene, Prictker je pozvao sindikate koji predstavljaju državne radnike da dođu za pregovarački sto kako bi pregovarali o specifičnostima mandata za vakcinu, koji stupa na snagu 4. oktobra.

Prickerova najava novih koraka za usporavanje širenja COVID-19, koju je potpisao zajedno sa direktorom Odeljenja za javno zdravlje Ilinoisa, dr Ngozi Ezike, donela je deža vi osećaj iz ranijih dana pandemije. Isto kao i odgovor republikanaca, koji su još jednom kritikovali demokratskog guvernera što je izdavao naređenja bez konsultacija sa poslanicima i što je donosio odluke van kontrole lokalnih zvaničnika.

Prickerova odredba za vakcine takođe ga je dovela u sukob sa jednim od stubova njegove podrške, Američkim državnim, okružnim i opštinskim Većem zaposlenih 31. Ovaj sindikat predstavlja više od 15.000 državnih radnika koji bi bili obuhvaćeni guvernerovom direktivom i nihov lider se oštro protivi takvimh „rigidnim merama“.

Objašnjavajući svoje odluke, Pricker je naveo desetostruki porast slučajeva COVID-19 od najniže tačke krajem juna i prateći porast hospitalizacija, uključujući i mlade, odrasle osobe i decu, u velikoj meri uzrokovane delta sojem.

“Svaki put kada pomislimo da znamo kuda vodi ovaj virus, on se menja”, rekao je Pricker.

Usred sve veće zabrinutosti zbog delta soja, Ezike je naglasila da skoro svi koji su bili hospitalizovani ili umrli od virusa poslednjih nedelja nisu u potpunosti vakcinisani.

„Imamo alate da preokrenemo tok na sledećem talasu, a taj sledeći talas nam preti ako ne iskoristimo ove alate“, rekla je ona.

Guvernerova naredba za obavezne maske u školama dolazi s jesenjim polugodištem, dok se školski odbori širom države bore sa pitanjem da li će im trebati maske u svetlu preporuka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti od prošle nedelje da svi nose zaštitne maske u školama, bez obzira na status vakcinacije.

Čikaške javne škole (Chicago Public Schools) već su odlučile da zahtevaju maske, ali drugi okruzi su odlučili da ih učine neobaveznima, usled glasnog protivljenja nekih roditelja.

„Premalo školskih okruga odlučilo se da poštuje propise saveznih Centara za kontrolu bolesti radi zaštite učenika i osoblja“, rekao je Pricker. “S obzirom na snažnu preporuku CDC -a, nadao sam se da državne naredba za maske u školama neće biti neophodna, ali jeste.”

Uprkos preporuci CDC-a za nošenje maske u zatvorenim prostorima u područjima “značajnog” ili “visokog” prenošenja COVID-19, koje sada obuhvata skoro sve okruge u Illinoisu, Pricker je rekao da nema trenutne planove za vraćanje mandata maski za celu državu ili ograničenja kapaciteta preduzeća.

Mandat za škole primenjivaće se na sve aktivnosti u zatvorenom prostoru, uključujući i sport, rekao je Pritzker. Maske neće biti potrebne za sportove i aktivnosti na otvorenom.

Škole koje zanemaruju naredbe rizikuju tužbe i suočavaju se sa potencijalnim sankcijama Državnog odbora za obrazovanje Ilinoisa, rekao je Pricker.

Dok su Prickerovi republikanski protivnici ovo kritikovali, organizacije koje predstavljaju nastavnike su odluku podržale, kao i pedijatri.

Predsednik Saveza učitelja Ilinoisa Dan Montgomeri izjavio je da je mandat za masku “razborit postupak”.

„Za nas je važno da ostanemo otvoreni i da imamo normalniju školsku godinu“, rekao je Montgomeri.

Izvor: Chicago Tribune Foto: Youtube

YOU MAY LIKE