Chicago, IL
37°
Fair
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 32°F
Wind: 6mph W
Humidity: 60%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
37°F
39°F
43°F
46°F
48°F
MonTueWedThuFri
66°F / 54°F
64°F / 37°F
45°F / 37°F
55°F / 46°F
59°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

GUČA SLAVI 61 GODINU: Srpski festival treća najveća manifestacija u svetu koja čuva narodno stvaralaštvo!

Na veliki praznik Pokrov presvete Bogorodice pre tačno 61 godinu prvi put začule su se trube na Saboru u Guči. Ova manifestacija posle karnevala u Riu i Oktobarfesta treća je najveća u svetu, koja slavi narodno stvaralaštvo, a upravo zahvaljujući Saboru trubača za Guču je čuo čitav svet. Počela je sa mali brojem gostiju i učesnika, da bi nakon nekoliko decenija okupljala tokom dana saborovanja na stotine hiljada ljudi.

“Ovaj dan kada je sve počelo jako je važan za sve nas u Dragačevu. Zahvaljjući Branku V. Radičeviću i Nikoli Stojiću i drugim viđenijim ljudima, počeo je sabor koji je nadmašio sva očekivanja i sve državne granice. Mi se trudimo da održimo, ali i da razvijemo ono što su nam ostavili u amanet. Čuvamo srpsku tradiciju i narodno stvaralaštvo. Da nije bilo Sabora, niko ne bi ni čuo za Guču, zato je 14. oktobar u kalendar svih nas upisan crvenim slovima”, izjavio je za RINU Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

Upravo kao znak zahvalnosti za sve što su učinili za ovu drgačevsku varošicu, trg u Guči nosi ime Branka V. Radičevića, dok je jedna ulica dobila ime po čuvenom Nikoli Stojiću. Za Saborski odbor nema puno odmora, jer su već sad u toku pripreme za predstojeću najveću smotru trube na svetu.

“Кulturni centar u Guči upravo ovaj dan slavi kao svoj, čitavih šezdeset godina to je institcija koja je od velikog značaja u čitavom Dragačevu i ponosni smo na njihov rad i ovaj veliki jubilej koji danas obeležavamo”, dodao je Dolović.

Кada su tog 14. oktobra 1961. godine u porti crkve u centru Guče četiri orkestra krenula u nadmetanje, niko nije mogao ni da pretpostavi da je svedok nečega što će prerasti u svetski događaj. Danas Sabor trubača služi na ponos Dragačevcima, ali i čitavoj Srbiji.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE