Connect with us

aktuelno

GRENEL SE VEZAO ZA SRBIJU: Želim da obnovim zgradu Generalštaba, obožavam Beograd!

Published

on

Ričard Grenel, američki diplomata koji je uzdrmao diplomatski svet još kao ambasador SAD-a u Berlinu, otkrio je medijima svoje dalje poslovne planove, sada kada više ne radi u američkoj državnoj službi i predsedničkoj administraciji, prenosi Blic.

Grenel živi u Los Anđelesu, gde trenutno puni baterije za nove poslovne poduhvate koji će ostati vezani i za Balkan, region koji mu je, prema ličnom priznanju, prirastao srcu. Posebno mesto u regionu, ipak, pripada Srbiji.

“Vratio sam se kući u Los Anđeles i ponovo sam se povezao sa porodicom, pijateljima, sa svojim poslovnim i profesionalnim kontaktima. Napustio sam državnu službu i sada se bavim konsaltingom za privatne kompanije koje proširuju ekonomsku trgovinu između Evrope i Amerike. Takođe sam fokusiran na ekonomsku i političku pomoć regionu Balkana. Ugovor o ekonomskoj normalizaciji potpisan u Vašingtonu sada treba investitorima iz privatnog sektora da pomogne u razvoju projekata. Posebno sam zainteresovan za pronalaženje partnera koji bi pomogli da se razvije urušena zgrada u centru Beograda (Generalštab, prim. nov.) u kojoj je nekada stajalo Ministarstvo odbrane. Ova zgrada podseća ljude na prošlost, a ne na sadašnje prijateljstvo Amerike i Srbije i našu zajedničku budućnost. Takođe sam prihvatio poziciju na velikom američkom univerzitetu Karnegi Melon”, ispričao je jedan od najbližih saradnika Donalda Trampa.

Donald Tramp i Ričard Grenel / Printscreen Instagram @richardgrenell

Grenel smatra da evropska zajednica i američka javnost veruju u jednakost, vladavinu zakona i kapitalizam. Tokom svojih godina u Berlinu naučio je, kaže, da se svaki evropski lider bori da pronađe ravnotežu između donošenja odluka koje donose korist njihovoj zemlji u odnosu na ono što je najbolje za Evropsku uniju u celini.

Neki lideri su, preme njegovim rečima, iskreniji prema svojim prioritetima od drugih, a kako kaže, bio je veoma ponosan što je radio za Donalda Trampa, “jer je bio strastven i iskren i što je na prvom mestu radio za američki narod”.

Grenel veruje da je Srbiji mesto u Evropi, kao i da zaslužuje brži put ka članstvu u Evropskoj uniji.

“Verujem da Srbiji to nije potrebno, ali Evropljani treba da žele Srbiju. Srbija je živahna, moderna, velika, napredna i ispunjena vrednim i lepim ljudima”, ističe Grenel.

PROČITAJTE JOŠ:

SKANDAL U NBA: Vlasnik Dalasa odbio da pušta himnu SAD pre utakmica! (VIDEO)

KOLONIZACIJA BIOLOGIJE ZARAD PROFITA: Roditelji gube rat protiv trans lobija!

ČUVENA GLUMICA NIJE ZAGRIZLA: Bajden obeća 2.000, baci mamac, pa da 600 dolara manje!

O našem glavnom gradu ima reči hvale, pun je utisaka, a nešto mu i nedostaje.

“Obožavam da boravim u Beogradu. Iako sam pronašao nekoliko omiljenih restorana, još nisam pronašao dobru teretanu – vežbanje mi je važno. Pomišljam da pitam ministra finansija Sinišu Malog za preporuke teretana, jer smo jednom vežbali zajedno u Vašingtonu”, otkrio je Grenel.

Kaže da ima nekoliko prijatelja koji žive duž reke i da je veoma ljubomoran na ono što imaju. Predsednik Vučić ga je, kaže, vodio u obilazak rive brodom i bio je veoma impresioniran.

“Beograd mi je delovao kao sjajan američki grad”, zaključio je Grenel.

Izvor: Blic
Foto: Wikimedia Creative Commons; Printscreen YouTube / Richard Nixon Foundation

Advertisement