Connect with us

Amerika

GRADSKI ODBORNICI ČIKAGA TRAŽE: Udaljite policajce iz javnih škola!

Published

on

“Pravilnik o školama bez policijskog nadzora“ od policije Čikaga zahteva da u roku od 75 dana raskine ugovor od 33 miliona dolara sa školama kojima pružaju usluge obezbeđenja

Pred odbornicima Čikaga ove nedelje naći će se inicijativa o prinudnom udaljavanju policajaca iz javnih škola.

Nova uredba podrazumeva da se službenici CPD (Chicago Police Department) isele iz javnih obrazovnih ustanova u gradu.

“Prisustvo čikaške policije u školama kreira opasne uslove za učenike koji dovode do kriminalizacije, lišavanja slobode, uznemiravanja, smrti i upotrebe sile nad pretežno obojenim učenicima. Trauma i šteta koje su nanete ovom praksom nikada se ne mogu izbrisati”, saopštili su predlagači.

ISTRAUMATIZOVANI: Prisustvo policije u školama kreira opasne uslove za učenike

“Pravilnik o školama bez policijskog nadzora“ od policije Čikaga zahteva da u roku od 75 dana raskine ugovor od 33 miliona dolara sa školama kojima pružaju usluge obezbeđenja.

Predlagači inicijative saglasni su da bi taj novac bilo bolje iskoristiti za učenike iz siromašnih porodica, medicinske sestre, savetnike i programe jačanja sistema koji će učenicima biti potrebni po povratku u škole.

Plan je da se inicijativa usvoji na sastanku Gradskog veća, ali još uvek nije poznato koliku podršku ima.

Predlog dolazi manje od dve nedelje nakon što je gradonačelnica Lori Lajtfut rekla da nema u planu da uklanja policijske službenike iz javnih škola. Bez podrške gradonačelnika, odbornici bi morali da prikupe najmanje 34 glasa kako bi se uredba usvojila.

IZVOR: Chicago.cbslocal/Serbian Times FOTO: Printscreen

Advertisement