Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 7mph N
Humidity: 47%
Pressure: 29.71"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
50°F
50°F
48°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 48°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

GRADI SE SRPSKA ŠKOLA U ČIKAGU: Akademija “Sveti Sava” proslavila 20 godina rada i skupila novac za novu školsku zgradu (FOTO GALERIJA)

Sinoć je u Čikagu održana gala proslava 20-te godišnjice Akademije Sveti Sava, koja je ujedno bila i Donatorsko veče za izgradnju nove školske zgrade pri crkvi Svetog vaskrsenja. U lepoj sali “Viktoria in the park” okupio se veliki broj donatora, ali i onih koji su svoj život posvetili Akademiji, obrazovanju srpske dece i očuvanju srpske kulture daleko od zavičaja.

Među zvanicama su bili generalni konzul Srbije Damjan Jović sa suprugom, arhimandrit Serafim Baltić, sekretar Eparhije srednjezapadnoameričke i novogračaničke, a specijalni gost bila je poznata srpska glumica Katarina Radivojević. Čestitke Akademiji “Sveti Sava” na vrednom jubileju uputili su preko video linka patrijarh Porfirije i vladika Longin, a pismom se obratila i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Program je svojom besedom i molitvom otvorio otac Darko Spasojević, paroh crkve Svetog vaskrsenja, da bi ga prigodnim pojanjem nastavio hor Folklorne grupe “Sokoli”.

DUHOVNOST I OBRAZOVANJE: Otac Darko Spasojević drži uvodno slovo

Voditeljke programa Andrijana Bjedov i Violeta Podrumedić na srpskom i engleskom jeziku najavile su šta goste očekuje u nasatavku, ali i upoznale donatore na koje sve načine mogu podržati napore školske uprave da đaci Akademije “Sveti Sava” novu školsku godinu dočekaju u novoj školi.

SVE ZA DECU: Voditelji programa i organizatori, članovi uprave Akademije “Sveti Sava”

Istaknuto je da je prošle 2021.godine u Akademiju upisan rekordan broj đaka, njih 175, koji su raspoređeni u odelenja od prvog do osmog razreda.

Valja istaći da su, osim klasičnih donacija, prisutni mogli da učestvuju i u aukciji (silent auction) sportskih rekvizita poznatih srpskih atleta i umetničkih dela, a najinteresantnije u ponudi svakako su bile plej-of patike NBA asa Nikole Jokića, majice i dresovi njegovih kolega Bobana Marjanovića, Nikole Vučevića i Nikole Mirotića, te umetnička slika-portret Novaka Đokovića.

Poznati srpski bartender koji karijeru gradi na Floridi, Danilo Dača Božović, predstavilo je koktel sa domaćom rakijom (Slivovitz Coctail) koji je kreirao specijalno za ovaj događaj.

SLIVOVITZ COCTAIL: Danilo Božović je kreirao koktel specijalno za ovu priliku

Publiku je oduševio nastup mlade desetogodišnje pijanistkinje Helene Šprajcer, a mogli su i da uživaju u gitarskom umeću Gorana Ivanovića, dok su ih u predasima i za vreme večere zabavljali članovi džez orkestra “Sokoli”.

Generalni konzul u Čikagu Damjan Jović je podržao napore srpske zajednice, roditelja i uprave Akademije da obezbede bolje uslove za decu koja žele da pohađaju nastavu na srpskom jeziku.

Glumica Katarina Radivojević istakla je da žali što i sama nije išla u školu poput Akademije “Sveti Sava” u kojoj se toliko vodi računa o srpskoj tradiciji, a sve u skladu sa pravoslavnom duhovnošću i običajima.

GALA: Katarina Radivojević sa direktorkom marketinga i urednikom Serbian Timesa, Ivanom i Antonijem Kovačevićem

Najviše emocija svakako je izazvao govor Gorana Spaza Davidovca, jednog od članova školska uprave, koji je istakao koliki je značaj Akademije Sveti Sava za očuvanje srpskog jezika, tradicije i kulture.

Zatim se prešlo na dodelu nagrada zaslužnim pojedincima, poput učiteljice Svetlane Aleksić i aktuelne direktorke škole Mišel Janakos.

Tokom večeri emitovane su video poruke javnih ličnosti koje su čestitale jubilej Akademiji Sveti Sava, a među njima se, pored košarkaša Nikole Mirotića, Bobana Marjanovića, Nikole Vučevića i Marka Simonovića, fudbalera Radovana Pankova i Alekasandra Kataija, glumca Petra Benčine, našao i bivši guverner Ilinoisa Rod Blagojević.

POZNATI ZA AKADEMIJU: Među sportistima i glumcima našao se i bivši američki političar srpskog porekla Rod Blagojević

Folklorna grupa “Sokoli”, odevena u živopisne narodne nošnje, izvela je splet narodnih kola i igara.

Po završetku zvaničnog dela programa na scenu je stupio Tamburica Haus Bend, koji je inspirisao prisutne da se opuste i zaigraju uz ritmove i melodije srpskih i pesama sa eks-Yu prostora.

NEKOLIKO GENERACIJA U JEDNOM KOLU: Folklorna grupa “Sokoli”

Ako je suditi po prvim reakcijama organizatora, gala donatorsko veče je u potpunosti opravdalo svoju svrhu, a narednih dana bi trebalo da bude poznato koliko je novca prikupljeno za potrebe izgradnje nove škole.

Ono što smo uspeli da saznamo na licu mesta jeste da je slika Novaka Đokovića na aukciji prodata za celih 9,000 dolara, što je bilo iznad svih očekivanja, a ujedno i dobar znak za uspeh celog projekta.

9,000 DOLARA ZA NOLETA: Na aukciji su bili ponuđeni sportski rekviziti, patike, dresovi, ali i umetnička dela

Svi koji žele da doniraju novac za novu školsku zgradu Akademije “Sveti Sava” to mogu učiniti OVDE! Nakon što kliknete na link, otvorite polje “Details” i upišite iznos koji želite da donirate.

Pogledajte šta su zabeležili naši fotoreporteri na licu mesta…

Piše: Antonije Kovačević Foto: Saša Lukić, Ivana Milano

YOU MAY LIKE