Connect with us

Amerika

GRAĐANI SRBIJE IPAK MOGU DA PUTUJU U AMERIKU: A evo i kako…

Published

on

Aleksandar Seničić, direktor YUTA-e, objašnjava pod kojim uslovima ljudi iz Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije mogu da lete za SAD, postoje li organizovani karantini, šta ukoliko imaju vezane karte preko zemalja Šengena, itd…

Posle jučerašnjeg obraćanja predsednika SAD Donalda Trampa naciji i njegove odluke da zabrani sva putovanja sa Starog kontinenta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se pohvalio kako je među retkim avionima koji su sleteli na njujorški aerodrom bio i onaj iz nacionalne kompanije “Air Serbia”.

Tako su naši građani, pogotovo oni čiji se članovi porodice nalaze u Americi, ostali zbunjeni zbog realizovanog leta na “zabranjenoj relaciji”.

Sa druge strane, ni svetskoj javnosti nije bilo najjasnije da li su svi letovi iz Evrope za SAD obustavljeni, te da li restrikcija putovanja u trajanju od najmanje 30 dana jednako važi i za američke državljane ili samo za strance.

Serbian Times je kontaktirao predsednika Nacionalne Asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandra Seničića (YUTA) kako bi pojasnio da li državljani Srbije mogu da krenu na prekookeanski let, te da li je izvodljivo da presedaju u slučaju da su ranije rezervisali kartu preko nekih od evropskih gradova.

ALEKSANDAR SENIČIĆ: Srbi mogu da putuju direktno do SAD ili sa presedanjem u Londonu

Građani Srbije, ali i ostalih balkanskih zemalja (izuzev Slovenije) mogu da lete u SAD jedino direktno iz Srbije ili sa presedanjem u Londonu. Isto važi za letove iz SAD. Ššto se Evrope tiče, svi letovi iz 26 zemalja Šengena ka Americi će biti obustavljeni.

“Air Serbia leti kao i do sada. Frekventnost letova je ostala na istom nivou i nadam se da će tako ostati i u narednom periodu, ali vidite da je zbog koronavirusa nezahvalno bilo šta planirati. Ono što je za sada sigurno je da su Amerikanci rešili da smanje broj putnika na aerodromima kako bi kontrola ulaska mogla kvalitetnije da obavi preventivne mere i to onih koji ne dolaze iz užarenih područja. Nije isto kada imate 100.000 putnika u toku dana i kada tu brojku svedete na par desetina hiljada”, objašnjava Seničić.

On naglašava da građani Srbije, ali i ostalih balkanskih zemalja (izuzev Slovenije) mogu da lete u SAD jedino direktno iz Srbije ili sa presedanjem u Londonu, dok će, što se Evrope tiče, svi letovi iz 26 zemalja Šengena ka Americi biti obustavljeni. Isto važi za letove iz Amerike…

“Nema nikakvih karantina, jednostavno je, ako imate kartu Beograd-Frankfurt-Boston, moći ćete da odletite samo do Frankfurta, jer let iz Nemačke za Ameriku neće biti realizovan”, pojasnio je Seničić.

Velika Britanija je izuzeta iz privremene zabrane o putovanjima, dok se nove restrikcije odnose na Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Nemačku, Grčku, Mađarsku, Island, Italiju, Letoniju, Lihtenštajn, Litvaniju, Luksemburg, Maltu, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Portugaliju, Slovačku, Sloveniju, Španiju, Švedsku i Švajcarsku.

PUTOVANJA OBUSTAVLJENA IZ 26 ZEMALJA: ALi ne i iz Srbije

Nema nikakvih karantina, jednostavno je, ako imate kartu Beograd-Frankfurt-Boston, moći ćete da odletite samo do Frankfurta, jer let iz Nemačke za Ameriku neće biti realizovan”

“Dozvola ulaska na teritoriju SAD suspendovana je svim stranim državljanima koji su u prethodnih 14 dana boravili u nabrojanim evropskim zemljama”, navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da u Trampovom govoru nije bilo mnogo detalja, naknadno je i Čad Vulf, sekretar za Nacionalnu bezbednost SAD izneo preciznije pojedinosti.

On je naglasio da će stranim državljanima koji su boravili u područjima snažno obuhvaćenim pandemijom biti zabranjen ulaz u zemlju.

Mera se ne odnosi na državljane SAD, osobe koje imaju dozvolu trajnog boravka ili za članove njihovih porodica.

TEKST: Serbian Times/Blic FOTO: Pixabay, Printscreen/eSky

Advertisement