Connect with us

Srbija

GRAD BEOGRAD PRODAJE BEOGRAĐANKU I SAVA CENTAR: Simbol prestonice ne sme da se ruši, za kupovinu kongresnog centra zainteresovan poznati srpski tajkun

Published

on

Budući vlasnik neće smeti da menja namenu Centra Sava, jer je zdanje arhitekte Stojana Maksimovića u postupku upisa u katalog kulturnih dobara , dok se kupac popularne Beograđanke koja je pod zaštitom obavezuje da ne sme da je ruši

Grad Beograd oglasiće sledeće nedelje prodaju kongresnog kompleksa Centar Sava i za njega će tražiti najmanje 25 miliona evra, piše “Politika”. Do kraja januara trebalo bi da bude oglašena i prodaja palate “Beograd”, popularne Beograđanke.

Nakon dva neuspešna pokušaja – 2016. i krajem 2017. godine – da nađe privatnog partnera za Centar Sava, Grad Beograd odlučio je da taj kongresni centar proda, i sledeće nedelje oglasiće prodaju po minimalnoj ceni od 25 miliona evra, saznaje “Politika”.

Novi vlasnik će, kako prenosi portal eKapija, u narednih pet godina morati u obnovu da uloži dodatnih 50 miliona evra i da priloži bankarsku garanciju koja će se aktivirati ako ne ispuni taj uslov.

Budući vlasnik neće smeti da menja namenu, jer je zdanje arhitekte Stojana Maksimovića u postupku upisa u katalog kulturnih dobara.

On je od ključne važnosti za razvoj kongresnog turizma budući da takvi turisti dnevno troše dvostruko više novca od običnih. Novi vlasnik imaće obavezu da po povlašćenim cenama ustupa taj prostor gradu za određene manifestacije poput Festa


Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je Grad sa Centrom Sava samo na gubitku, ali da je neophodan gradu, zbog čega novi kupac neće moći da mu menja namenu.

“On je od ključne važnosti za razvoj kongresnog turizma budući da takvi turisti dnevno troše dvostruko više novca od običnih. Novi vlasnik imaće obavezu da po povlašćenim cenama ustupa taj prostor gradu za određene manifestacije poput Festa”, rekao je Vesić.

“Delta holding” Miroslava Miškovića, koji od 2016. pokušava da se domogne Sava centra, i pod ovim uslovima zainteresovan je za kupovinu objekta i daće svoju ponudu, potvrdili “Politici” u “Delti”.

BEOGRAĐANKA Novi vlasnik ne sme da ruši simbol Beograda

Vesić je rekao i da će Grad do kraja januara oglasiti i prodaju palate “Beograd”, jer je sa tim objektom takođe na gubitku.

“Od poreza na imovinu godišnje bismo mogli da prihodujemo oko milion evra”, rekao je Vesić.

“Politika” podseća da je popularna Beograđanka pod zaštitom i da novi kupac ne bi smeo da je ruši.

IZVOR: Politika, eKapija, N1 FOTO: Wikipedia

Advertisement