Connect with us

Srbija

GORI SRBIJA: Novi požari na jugu zemlje, Stara planina i dalje u plamenu, MUP šalje helikoptere

Published

on

Požari na jugu Srbije, u nepristupačnim predelima Stare planine, kod Trgovišta i Prokuplja, i dalje gore, u delu opštine Trgovište proglašena je vanredna situacija, ali meštani nisu ugroženi.

Od nedelje bukti požar na Staroj planini, a oko 200 vatrogasaca iz cele Srbije bori se sa vatrom na izuzetno nepristupačnom terenu.

Na gašenju požara angažovani su vatrogasci-spasioci iz Pirota, Niša, Dimitrovgrada, Babušnice, Zaječara, Leskovca, Smedereva, Pančeva, Jagodine, Šapca i Kruševaca.

Gašenje otežava visina od skoro 2.000 metara, a juče je saopšteno da zbog velike zadimljenosti nije gašen iz vazduha ali da je izvršeno helikoptersko izviđanje veoma nepristupačnog terena koji je zahvaćen požarom.

Vatra je sinoć pretila da zahvati stanište autohtone smrče Arbinje, deo koji je pod najvećim stepenom zaštite, ali su vatrogasci tokom cele noći borbe sa vatrenom stihijom uspeli da spreče širenje požara na ovaj deo Stare planine.

Pomažu i meštani i šumari, ali nadležni apeluju na njih da ne rade na svoju ruku.

Kiša koja bi mogla da pomogne ne očekuje se pre srede uveče.

Požar koji je juče izbio na planini Vidojevici kod Prokuplja, u blizini sela Vidovaca, zahvatio je 150 hektara niskog rastinja i šume.

U požarima koji su zahvatili Pčinjski okrug takođe nema ugroženog stanovništva i objekata, a na gašenju je angažovano više od 130 vatrogasaca-spasilaca iz Vranja, Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Kraljeva, Valjeva, Sremske Mitrovice, Niša i Leskovca.

Požar se gasi u četiri sektora na teritoriji Bosilegrada, Trgovišta, Surdulice i Čestelina.

Na gašenju požara u Pčinjskom okrugu angažovana je i Helikopterska jedinica MUP-a Srbije.

Požar je izbio juče ujutru i nakon intervencije vatrogasaca je lokalizovan, ali se usled nepovoljnih vremenskih prilika ponovo razbuktao.

Sinoć je zasedao Štab za vanredne situacije u Vranju, zbog požara na području Cestelina u okolini grada.

Rečeno je da je zahvaćeno 13 kvadratnih kilometara, da je to nepristupačan teren, što otežava rad vatrogasno-spasilacke jedinice.

U Vranje će stići 45 vatrogasaca iz više gradova Srbije, biće angažovana i dva helikoptera MUP-a Srbije.

Na ugroženom području je i devet terenskih vozila, četiri kamiona i četiri kombija.

IZVOR: Agencije/RTS/Serbian Times FOTO: Facebook/Odbranimo reke Stare planine

Advertisement