Chicago
28°
Cloudy / Wind
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 20mph S
Humidity: 81%
Pressure: 29.78"Hg
UV index: 1
SatSunMon
30/25°F
28/12°F
18/0°F

Published 13:15

By admin

GOLGOTA POVRATNIKA NA KIM: Dragici zabranjeno čak i da uđe u market, ne može ni hleb da kupi! (VIDEO)

Dragici Gašić, povratnici u Đakovicu, zabranjen je ulazak u najbližu prodavnicu čiji je vlasnik Albanac. Vuksanu Gojkoviću, koji joj doprema namirnice, tokom noći izbušili su dve gume na automobilu.

Kaže da je time prinuđena na dostavu hrane i drugih potrepština, ali i da prema osobi koja joj pomaže žitelji Đakovice pokazuji netrpeljivost.

Vuksanu Gojkoviću su u četvrtak izduvali gume na automobilu, a protekle noći su ih pocepali oštrim predmetom.

Iz dana u dan Dragica se suočava sa negodovanjem lokalnih Albanaca da ostane u svom stanu. I lokalna samouprava pokušava pred sudom da joj oduzme pravo vlasništva nad stanom koji je dobila pre sukoba na Kosovu.

Dragica je prva osoba srpske nacionapnosti koja namerava da se vrati u Đakovicu, a podršku su joj pružili nemački ambasador i NVO iz Prištine, a Misija OEBS osudila je napade na nju.

Misija OEBS-a poručila je da su neprihvatljivi pokušaji zastrašivanja nekog ko želi da se vrati svojoj kući i živi u miru sa svojim komšijama.

U saopštenju se navodi da je pravni okvir za povratak na KiM jasan, te poziva sve uključene strane da podrže vladavinu zakona.

“To je osnovno ljudsko pravo. OEBS je dosledno radio na primeni ljudskih prava, uključujući pravo raseljenih lica na povratak i podržavao je pravo na pravdu za žrtve sukoba”, napominje su saopštenju.

Misija ističe da podržava vlasti i druge zainteresovane strane u razvoju pouzdanih politika i strategija i da u potpunosti stoji iza primene pravnih instrumenata i odredbi za rešavanje problema povratka i integracije raseljenih lica.

I specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef Unmika Zahir Tanin podržao je pravo na povratak Dragici Gašić podsetivši na značaj unapređenja i zaštite prava svih povratnika.

Tanin je u saopštenju objavljenom na sajtu Unmika, pozvao centralne i lokalne institucije da u saradnji sa civilnim društvom i lokalnim zajednicama obezbede pogodno okruženje za sve povratnike.

“Olakšavanje bezbednog, dostojanstvenog i održivog povratka i reintegracije svih povratnika je ključno za obezbeđivanje budućnosti Kosova kao demokratskog, multietničkog društva zasnovanog na poštovanju ljudskih prava i vladavini zakona, a i od vitalnog je značaja za unapređenje većeg poverenja i pomirenja među zajednicama”, zaključio je Tanin.

Dragica Gašić prva je srpska povratnica u Đakovici, a nakon što je krajem juna javnost upoznata sa tim da se vratila da živi u tom mestu, jedanaest nevladinih organizacija iz te opštine zatražilo je od lokalnih vlasti da je što pre isele i najavilo je podnošenje peticije kosovskoj vladi.

Pre tri dana je i Opština Đakovica podnela tužbu, kojom traži da se poništi ugovor o izdavanju stana sa Gašićevom uz zahtev da se o tome donese privremena mera.

Ranije danas, nemački ambasador u Prištini Jorn Rode poručio je da je pravo na povratak kući osnovno ljudsko pravo, i da u njegovo ostvarivanje treba da se uključe svi delovi vlade i zajednice.

“Dugo godina podržavamo povratak raseljenih lica na Kosovo. Pravo na povratak kući je temeljno ljudsko pravo! Čvrsto verujem da je za ove lične odluke potrebna puna i nepolitizovana podrška svih nivoa vlade i svih uključenih zajednica”, napisao je Jorn Rode na svom nalogu na Tviteru.

U reagovanju na tužbu Opštine Đakovica protiv Gašićeve, Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava u Prištini ocenili su da je taj čin u suprotnosti sa ustavom i zakonima.

Istakli su da Dragica Gašić poseduje neophodnu dokumentaciju kojom se potvrđuje njeno pravo na korišćenje imovine, pravo koje joj je dodeljeno odlukom prištinske Agencije za verifikaciju imovine, koja je 9. juna ove godine oslobodila njen stan udaljavajući porodicu koja je bila tu, a kako bi joj je omogućila povratak u taj stan.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Printscreen YouTube / Televizija Telemark

YOU MAY LIKE

GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: Nije mi to trebalo pred finale, ali nadam se da će biti tu! Mediji su pogrešno protumačili događaj!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PATRIJARH PORFIRIJE U NJUJORKU: Obnova izgorelog hrama Svetog Save mora da bude brža i efikasnija!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
JOVANA JE IZGUBILA SVE KOJE JE IMALA NA SVETU: Onda je došao bračni par Marić i pružio joj novi život i topli dom!
KAD POLITIKA UMEŠA PRSTE: Nova verzija kultnog crtaća najomraženija animirana serija ikada!