Chicago
73°
Clear
5:18 am8:18 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 2mph ESE
Humidity: 62%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 0
ThuFriSat
82/61°F
79/59°F
77/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

SAZNAO DA ĆE POSTATI OTAC, PA POGINUO: Pre 24 godine NATO srušio Varadinski most, stradao Oleg Nasov!

NATO avijacija je na današnji dan pre 24 godine, devetog dana agresije na Srbiju (SRJ) srušila most Maršala Tita, poznatiji kao Varadinski most preko Dunava u Novom Sadu.

NATO bombarderi srušili su Varadinski most 1. aprila, 1999. godine u 5.05 časova, tom prilikom život je izgubio Novosađanin Oleg Nasov (29).

Novi Sad će do kraja aprila ostati bez još dva mosta i svih prelaza preko Dunava. Sva tri mosta obnavljana su po redosledu kojim su i rušeni. Prvo je obnovljen Varadinski, potom Most slobode, i na kraju Žeželjev most.

Most kraljevića Tomislava građen je od 1921. do 1928. godine na lokaciji koja je pre Prvog svetskog rata bila predviđena za gradnju stalnog mosta. Zajedno sa mostom, probijen je bulevar kojim se Novi Sad proširio do Dunava i povezao sa Petrovaradinom.

Prvi put je srušen 1941. godine, kada ga je jugoslovenska vojska minirala, kasnije su ga Nemci obnovili, zatim 1944. godine srušili pri povlačenju.

Ovaj most je prvi most koji je obnovljen posle Drugog svetskog rata. Obnovljen je 1945. godine, a do izgradnje Žeželjevog mosta preko njega su išle železničke šine. Bio je jednostavne rešetkaste konstrukcije. 1999. godine je bilo predviđeno njegovo podizanje na propisanu visinu, međutim, 1. aprila 1999. NATO avijacija ga je sa nekoliko projektila srušila.

Odmah po završetku NATO agresije pristupilo se izgradnji novog mosta. Кrajem 1999. uklonjeni su ostaci starog mosta i početkom 2000. godine radnici niškog MIN-a su danonoćno radili da bi Novom Sadu obezbedili novi stalni most.

Otvoren je septembra 2000. godine, neposredno pred izbore. Na otvaranju je dobio ime “Varadinska duga“, ali kasnije je ime promenjeno u Varadinski most.

PROČITAJTE VIŠE:

DOBROVOLJNO OTIŠLA U SMRT: Milka je negovala bolesne od variole vere, a njena žrtva nije zaboravljena! (FOTO)

BIO JE PRVA ŽRTVA NATO AGRESIJE: Potresna ispovest roditelja koji su izgubili sina jedinca!

DIRLJIVA ISPOVEST PERIŠIĆA: Jedna NATO bomba uništila im je sve što su decenijama gradili! (FOTO)

Izvor: Nsuzivo
Foto: Nsuzivo

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)