Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 2mph SSW
Humidity: 67%
Pressure: 30.11"Hg
UV index: 0
WedThuFri
79/64°F
72/54°F
61/46°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

GODINE SU SAMO BROJ: Atanasios (78) po drugi put krenuo biciklom iz Soluna do Beograda, ovo je razlog! (FOTO)

Atanasios Diginis drugi put je krenuo biciklom iz Soluna do Beograda, kako bi, kaže, podržao narod Srbije u teškim trenucima i podsetio na neraskidivo prijateljstvo. Prvi put je to učinio tokom bombardovanja 1999. godine kada je doneo 20 kilograma lekova. Sada, u 78. godini, za njega to putovanje ima još veći smisao.

Oduvek je poštovao Srbiju i srpski narod, ali je, kaže, za njega bio poseban trenutak kada je te 1999. upoznao patrijarha Pavla. Skromnost i vrline tog velikog čoveka su mu do danas ogromna inspiracija.

-Želeo sam da ponovo dođem biciklom, da uložim napor u ovim godinama i pokažem da ništa nije teško. Dobro želim ovom narodu i ovoj slobodnoj zemlji, koja je kroz istoriju, o kojoj sam slušao još od dede, imala mnoga iskušenja i još uvek ih ima – kaže Atanasios Diginis, slikar iz Grčke.

Saradnik Zlatko Bomeštar kaže da su krenuli u subotu sa Zejtinlika – mesta koje, i po stradanjima i po prijateljstvu i solidarnosti zbližava dva naroda i to je bitno.

Na putu do Beograda sretaće se sa prijateljima, jer je Diginis i pre bombardovanja dolazio u Srbiju, bio je učesnik umetničkih kolonija u Sićevu i Brzeću, pomagao mnogima tokom ratova devedesetih.

-Danas sam prvenstveno ovde u svoje ime i ispred svog kluba “Raning klub Niš”. Kao oficira Vojske mene su 90-tih zahvatila loša vremena i svestan sam koliko nam je u tim trenucima značila pomoć sa svake strane – ističe Đorđe Anđelković iz Niša.

Na kraju napornog puta, sedamdesetosmogodišnji Grk će u pratnji saradnika i prijatelja posetiti grob patrijarha Pavla u Rakovici.

PROČITAJTE VIŠE:

POSLEDNJI POTOMAK MEHMED PAŠE SOKOLOVIĆA: Muslimani su me oterali u zatvor jer sam se osećao Srbinom i voleo Srbiju!

“OKRETANJE OD PROCESA JE OKRETANJE OD EU”: Eskobar o situaciji na Kosovu, očekivanjima Amerike i uticaju Rusije na Zapadni Balkan! (VIDEO)

TAJNA MOKRE GORE: Najlepše selo na svetu krije brojne izvore lekovite vode, a evo šta su o njima rekli Tarabići!

Izvor: Blic
Foto: Printscreen RTS

YOU MAY LIKE