Chicago, IL
73°
Mostly Cloudy
5:24 am8:09 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 15mph SSW
Humidity: 68%
Pressure: 29.8"Hg
UV index: 3
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
75°F
75°F
75°F
73°F
70°F
TueWedThuFriSat
86°F / 61°F
75°F / 57°F
77°F / 61°F
79°F / 63°F
75°F / 61°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!

Indijski milijarder Gautam Adani završio je 2022. godinu kao najveći dobitnik na polju finansija, a ujedno je postao i treća najbogatija osoba na svetu. Međutim, u sredu je izgubio 6,5 milijardi dolara samo nakon jednog izveštaja prenosi CNN.

Naime, aktivistička investiciona firma Hindenbrug Research objavila je izveštaj na 100 stranica o Adaniju i njegovoj grupi, koji ukazuje na masovnu prevaru i manipulaciju akcijama.

Adani grupa oglasila se saopštenjem u kojem negiraju optužbe označavajući ih “malicioznom kombinacijom selektivnih dezinformacija, neosnovane i diskreditovane navode koje su ispitali i odbacili najviši sudovi Indije”.

Imperija indijskog milijardera sadrži sedam kompanija, od luka do elektrana, a udeo u njima je u sredu pao između 3 i više od 8 odsto.

PRATITE NAS I NA FEJSBUKU:

Adanijeva vrednost trenutno je procenjena na 113 milijardi dolara.

Nejt Anderson, koji je osnovao Hindenburg Research postao je poznat široj javnosti u proteklih nekoliko godina, ciljajući kompanije za koje misli da su precenjene i da imaju sumnjive finansije.

Kako se navodi u istrazi koju je investiciona firma sprovela tokom prethodne dve godine, dovode se u pitanje “visoke procene”, kao i da “značajni dug” grupe postavlja istu “na nesigurne finansijske osnove”.

S druge strane, neki su optužili istraživaču firmu da svojim izveštajima pokušava da smanji akcije kako bi ostvarila profit.

Kasnije ove nedelje, Adani Enterprises, vodeća kompanija konglomerata, namerava da prikupi 200 milijardi rupija (2,5 milijardi dolara) izdavanjem novih akcija.

Ispred grupe najavljaju da razmatraju zakonske akcije povodom objavljenog izveštaja.

Ovo nije prvi put da se grupa nalazi pod budnim okom istraživača.

Naime, pre dve godine sajt The Economic Times objavio je da je Nacionalni i depozitar za hartije od vrednosti zamrznuo strane fondove koji drže udeo u vrednosti milijarde dolara. Adani grupa je taj izveštaj nazvala “očigledno pogrešnim”.

Prošle godine CreditSights objavio je izveštaj pod nazivom “Duboko zadužen” u kojem je izrazila snažnu zabrinutost zbog planova rasta zasnovanih na dugu.

Grupa je i tada odgovorila da njihov koeficijent duga i aktive nastavlja da bude “zdrav i u skladu sa standardima industrije u dotičnom sektoru”.

POVEZANE TEME:

KURTI PREVRŠIO SVAKU MERU: Na Kosovu ne postoje srpske opštine!

MILUTIN IZ MRČAJEVACA OBARA SVE REKORDE: Napravio lonac težak 200 kg koji može da nahrani celo selo!

DONALD TRAMP STRAHUJE OD NUKLEARNOG RATA: “Prvo tenkovi, pa nuklearno oružje, zaustavite ovaj ludi rat!”

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Printscreen The Japan Times

YOU MAY LIKE