Connect with us

Srbija

GLUMČINA I LJUDINA Tihomir Stanić Gran Pri festivala u Nišu posvetio borcima za reke Stare planine

Published

on

“U ime moje dece Milene i Sofije i vaše dece, jer se radi o njihovoj budućnost, upućujem molbu i apel – Sačuvajmo reke Stare planine”, ovim rečima se publici na Letnjoj pozornici u Nišu obratio Tihomir Stanić koji je dobitnik glavne festivalske nagrade na Filmskim susretima u Nišu.

Glumac Tihomir Tika Stanić proglašen je za dobitnika nagrade Gran pri „Naisa“ na završnoj večeri 54. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg fillma Filmski susreti u Nišu.

Najviše priznanje niškog festivala za najbolje glumačko ostvarenje stručni žiri, koga su činili Nela Mihailović, Tamara Aleksić i Goran Radaković, dodelio je Tihomiru Staniću za ulogu Dagija u filmu “Delirijum Tremens”.

“Ja ovu nagradu posvećujem stanovnicima sela Rakita, danas sam bio tamo, koji se bore protiv mini hidroelektrana. Zbog budućnosti njihove, u ime svoje dece, svojih ćerki, Milene i Sofije, i u ime vaše dece, jer se o njihovoj budućnosti radi, u ime svih nas, nadam se da će se složiti kolege, upućem vam molbu i apel: sačuvajmo reke Stare planine.”

“Svojom jedinstvenom igrom uspeo je da prikaže sav sjaj i bedu glumačkog posla i da napravi posvetu ne samo jednom velikanu već svim glumcima”, rekla je Mihailovićeva koja je predsedavala žirijem.

Stanić se zahvalio publici i žiriju i preneo pozdrave od reditelja Gorana Markovića, kako je rekao, “glumačkog deteta čiji su roditelji su ovde bili i bez čije imaginacije talenta i majstorstva ne bi bilo ni ovog filma”.

“Ovaj film smo, to je već poznato, svi mi koji smo učestvovali kao glumci, rekviziteri, reditelj, scenaristi, producenti posvetili našem velikom i dragom prijatelju, velikom glumcu Predragu Ejdusu. Ali da bi smo mi došli ovde i dogodine i još niz godina i decenija, da bi smo uopšte mogli da stvaramo u pozorištu i na filmu, treba i da preživimo a života nam nema bez vode, bez vazduha. Ja ovu nagradu posvećujem stanovnicima sela Rakita, danas sam bio tamo, koji se bore protiv mini hidroelektrana. Zbog budućnosti njihove, u ime svoje dece, svojih ćerki, Milene i Sofije, i u ime vaše dece, jer se o njihovoj budućnosti radi, u ime svih nas, nadam se da će se složiti kolege, upućem vam molbu i apel: sačuvajmo reke Stare planine. Živeli!” rekao je Stanić izazvavši pravo oduševljenje u niškoj publici i burne aplauze.

Tekst: Blic Foto: promo

Advertisement