Chicago, IL
55°
Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 4mph SW
Humidity: 40%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 0
8 pm9 pm10 pm11 pm12 am
52°F
50°F
45°F
43°F
41°F
MonTueWedThuFri
63°F / 54°F
66°F / 28°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
54°F / 39°F

Published 4 years ago

By Antonije Kovačević

DUŠAN PRELEVIĆ PRELE, IZABRANE PRIČE: Pozovi 94 radi ubistva…

Što se mene tiče, više neću da vidim ni stetoskop. Neka ga prislone na srce nekom drugom. Moje je srce usamljeni lovac. Toliko.”  

“Ne mogu da lažem da sam upoznao Smrt, ali sam je registrovao krajičkom oka u više navrata tokom šugavog života, koji je inače beskrajno lep.

Najstrašnije je kada Smrt pohodi reku dok je još mlada, Smrt preko reda. Za one koje Smrt ogrne, ona uvek stiže rano, mogla je da zastane na nekom raskršću, ugrabi onog pored, kome je „duša u nosu”. Svi su pred Smrt u najlepšim godinama.

Stari pokazuju fotografije iz mladosti, sećaju se kada su grabili po pet stepenika ignorišući lift, busaju se kako su mogli ovo ili ono. Pa drhtavom rukom izmešaju pilule za koje je čika doktor sigurao da će odložiti susret sa starom damom. Možete poživeti nekoliko života. Smrt je samo jedna. Zato je se plaše i oni koji se nisu plašili života. Svi ćemo baciti kašiku, rođaci!

Ovde je poziv 94 otisak prsta na ugovor sa đavolom. Ovde je pomoć u službi Kosača. Za male pare. Uvek i opet te proklete pare. Život je ovde jeftin, ali je Smrt poskupela. I požurila.

Srećan je onaj koji ode bez roptanja. Većina se pred kraj uzda u pomoć, naročito ako je ona hitna. Da ućare još neko svitanje. Možda na nekom drugom mestu. Ovde je poziv 94 otisak prsta na ugovor sa đavolom. Ovde je pomoć u službi Kosača. Za male pare. Uvek i opet te proklete pare. Život je ovde jeftin, ali je Smrt poskupela. I požurila.

Kako će sada neko da okrene taj vaš jebeni broj za pomoć? Jesu li o tome razmišljali, taj sindikat „Nezavisnost“ (nabijem ih na nezavisnu alatku), taj direktor, ti lekari, oni koji su pisali ugovor sa grobarima. Šta je Hitna pomoć tim ugovorom prodavala grobarskoj firmi? One koje nisu uspeli da poprave? Otkuda njima pravo da prodaju nečije telo poput stare automobilske gume, raštelovanog trapa ili raspuklog bloka motora? Možda je želeo da ga zapale i puste niz reku? Možda ja ne dam svog u zemlju!

Ko će da vam da u ruke nekog svog kome ste do juče bili kakva-takva vađalica, a danas ste vesnici tame. Dart Vejderi zdravstva! Portabl ministar čita saopštenje dok mu drhte ruke!? Samo što ga nije šlog strefio. Da mu ovi njegovi pomognu i ratosiljaju ga se za dve-tri glave evra.

Smrt je dobila pojačanje u belom! Još će ispasti u pravu Duško kada kaže da je „Smrt jedini siguran posao“. Ili Jaša Grobarov sa usklikom: „Što pre umreš, duže ćeš biti mrtav!”

Što se mene tiče, više neću da vidim ni stetoskop. Neka ga prislone na srce nekom drugom. Moje je srce usamljeni lovac. Toliko.”  

NAPISAO: Dušan Prelević Prele

Ovo je samo jedna od mnogo priča u knjizi “Ko želi da živi večno”, koju možete kupiti samo online putem sajta www.dusanprelevic.rs

A ovde možete pročitati neke od već objavljenih priča:

DUŠAN PRELEVIĆ PRELE, IZABRANE PRIČE: Slovo o kocki!

DUŠAN PRELEVIĆ PRELE, IZABRANE PRIČE: Među njenim nogama i u Božjim rukama

DUŠAN PRELEVIĆ PRELE, IZABRANE PRIČE: Džambolaja

DUŠAN PRELEVIĆ PRELE, IZABRANE PRIČE: Sve je to boza!

YOU MAY LIKE