Connect with us

Srbija

GIMNAZIJALCI NA DIVAN NAČIN OBELEŽILI GODIŠNJICU DANILA KIŠA: Preko leta sakupljali biljke za Herbarijum “Ranih jada”

Published

on

Inspirisana činjenicom da se u delu “Rani jadi” pominje preko 40 naziva biljaka, profesorka knjizevnosti Sandra Urban je u okviru projektne nastave, sa učenicima gimnazije inicirala zanimljivu ideju

Povodom obeležavanja trideset godina od smrti književnog velikana Danila Kiša, đaci prestižne Karlovačke gimnazije, koja takođe slavi svoj dan, osmislili su zanimljiv projekat – poetski kolaž “Ruža sa mirisom ozona” i herbarijum “Ranih jada”.

Inspirisana činjenicom da se u delu “Rani jadi” pominje preko 40 naziva biljaka, profesorka knjizevnosti Sandra Urban je u okviru projektne nastave, sa učenicima drugog razreda, odeljenja 1, 3, 4 i 5, inicirala ideju da tokom leta prikupe primerke ovog bilja i ispresuju ga kako bi u septembru, kad počne nova školska godina i kad na časovima budu obrađivali “Rane jade”, mogli, između ostalog, na jednom mestu da saberu “Herbarium Pannonienis” (“Livada, u jesen”), tj. Herbarijum “Ranih jada” – Baršunasti herbarijum Danila Kiša. 

Projekat se potom proširio na časove likovne kulture na kojima su učenici u saradnji sa profesorkom likovne kulture Jovanom Popović više od mesec dana umetnički kreirali herbarijum. 

Pored odabira najboljih presovanih primeraka, učenici su i crtali biljke, aranžirali ih, kombinovali, pravili kolaže… 

PREKO 40 BILJAKA I CRTEŽA U HERBARIJUMU: Rani jadi

Takođe, crtali su i Danila Kiša i njegovu porodicu, tačnije sve što ih je inspirisalo tokom čitanja “Ranih jada” i razgovora na časovima književnosti.

Materijal za izložbu spreman je predano, sa mnogo kreativnosti. Sve što su uradili ipak nije moglo da stane na panoe, pa je dobar deo snimljen i prikazuje se kao video herbarijum na ekranu postavljenom u hodniku škole. 

Kompletna izložba umetnički je “spakovana” tako da ima svoju priču i estetiku. Deo nje je i Salvia nutans – klimava žalfija, biljka koja je iščezla sa našeg područja, a jedini sačuvani herbarijumski primerak nalazi se baš u Karlovačkoj gimnaziji, u čuvenom Volnijevom herbarijumu, iz 1797. godine, koji je sastavio drugi direktor Karlovačke gimnazije.

Dotični herbarijum je od neprocenjive vrednosti i jedan je od osam takvih na celom svetu.

TEKST: 021/Serbian Times FOTO: 021

Advertisement