Connect with us

Amerika

GIGANTI RUŠE SVE PRED SOBOM: Amazon i Epl u doba korone uvećali profit na uštrb malih preduzeća!

Published

on

Posle osam dugih i teških meseci panike i očaja koji su proizvod krize čiji je uzročnik Kovid-19, Vlada je još jednom pogoršala ionako alarmantnu situaciju.

Nije teško uočiti kako je Vladina reakcija na pandemiju ubrzala naš put ka američkoj ekonomskoj propasti. Otkako su zaključavanja započeta u martu, otprilike 163.000 preduzeća zatvorilo je svoja vrata s namerom da to učine privremeno. Od toga je gotovo 100.000 primorano da se trajno zatvori. Druge procene sugerišu da će do završetka pandemije čak 60% svih zatvorenih preduzeča trajno staviti katanac na bravu, a 130 miliona ljudi širom sveta će se obreti na rubu egzistencije.

Uprkos ovom ogromnom gubitku bogatstva i produktivnosti, srećna nekolicina je značajno napredovala u svom poslovanju, što ne bi bilo moguće da Vlada nije propisala aktuelne mere u cilju suzbijaja širenja koronavirusa.

U enormnom uvećavanju kapitala prednjači multinacionalni tehnološki gigant Amazon. Posle porasta prodaje od 26% Tokom prvog fiskalnog kvartala 2020. godine zabeležili su nagli porast prodaje u visini od 26 posto. Na kraju drugog kvartala, kompanija je zabeležila rekordnu zaradu. Četvrtinu kasnije, Amazon je video kako je njegova dobit ponovo skočila za dodatnih 37% na 96,1 milijardu dolara (u poređenju sa 70 milijardi dolara koju su ostvarili u istom mesecu godinu dana unazad).

Ali Amazon nije jedina velika kompanija koja napreduje u svom poslovanju usred pandemije koja je pogodila čitavu planetu. U avgustu je Volmart objavio da je ostvario najveću zaradu za 31 godinu, sa onlajn prodajom za 97% u jednom kvartalu.

PROČITAJTE JOŠ:

MREŽE ISMEJALE ‘KORONA’ JELKU U NJUJORKU: Ali, u njoj se krilo preslatko iznenađenje! (FOTO)

NOVI SKANDAL U ČIKAGU: Nestalo 200.000 dolara posle prodaje Srpske kuće!

MARIHUANA PREPORODILA EKONOMIJU SAD: Stari pogoni obnovljeni, a milijarde u kasi! (FOTO)

Epl (Apple) takođe beleži dvocifreni nivo rasta, sa prihodom u trećem kvartalu od 59,7 milijardi dolara – 11% više nego u 2019. godini.

Slika teško da bi mogla biti jasnija: Amerikanci su prisiljeni da se izoluju u svojim domovima, trpe siromaštvo i gledaju kako njihova lokalna preduzeća propadaju.

Ultrabogate korporacije sposobne za veliku kućnu dostavu postaju primarni resurs za osnovne potrebe domaćinstva. Korporacije bi trebale imati slobodu da uvećavaju svoj kapital, ali ne kao rezultat Vlade koja je svojim merama “ugasila” njihovu konkurenciju.

Kao i većina Vladinih akcija, ovo je proizvelo efekte suprotne od očekivanih, slažući karte protiv vrednih vlasnika malih preduzeća koji ovu zemlju čine velikom.

Ili verujemo u slobodu u vreme krize ili uopšte ne verujemo u slobodu.

Izvor: Daily Wire Foto: Twitter

Advertisement