Chicago
61°
Mostly Cloudy
5:15 am8:22 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 10mph N
Humidity: 67%
Pressure: 29.9"Hg
UV index: 0
WedThuFri
70/57°F
70/55°F
75/59°F

Published 3 weeks ago

By Antonije Kovačević

GALA DOGAĐAJ U ČIKAGU: Uz “Tamo daleko” proslavljen prvi direktan let “Er Srbije” iz Beograda! (FOTO GALERIJA + VIDEO)

Danas je u Čikago iz Beograda doleteo avion “Er Srbije”, čime je posle pune 31 godine ponovo uspostavljena direktna veza između dva “najveća srpska grada”. Na međunarodnom aerodromu “O’Her”, avion koji nosi ime Nikole Tesle dočekan je svečano, vodenim topovima, a još svečanije je večeras bilo u Kulturnom Centru Čikaga, gde je tim povodom održan prijem.

Lepo veče otvorila je pesmom “Tamo daleko” glasovita Jelena Tomašević, a prisutne je prvo pozdravio regionalni direktor Er Srbije za Severnu i Južnu Ameriku Džordž Petković, koji je u društvu glumice Jelene Gavrilović, koja je vodila program, poželeo prisutnima da iskoriste direktan let da češće obiđu svoju domovinu i familije koje su ostale u Srbiji.

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić govorio je o vezama Srbije i Amerike koje je ova linija još više učvrstila, a ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić istakao je značaj povezivanja dva velika grada, inače pobratima od 2005.godine.

Video poruku iz Rima poslao je Novak Đoković, koji je zahvalio srpskoj avio-kompaniji što je svoj prvi avion nazvala njegovim imenom, a direktan let za Čikago nazvao je “šampionskim potezom”.

-Naša avio-kompanija servira as do asa, rekao je Đoković

Zatim se obratio i generalni direktor “Er Srbije” Jirži Marek, koji je poručio da su sa ovim letom Beograd, Srbija i Zapadni Balkan mnogo bliži i prepričao detalje sa prvog leta.

“Bio je fantastičan osećaj. Ne samo da smo došli sat vremena ranije, već smo dokazali da su Srbija i Čikago mnogo bliži nego što se čini. Za mene je najveće iskustvo što sam našao putnika koji je bio baš na tom poslednjem letu 17.maja 1992.godine”, naveo je Marek.

Domaćin događaja bio je generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović a uspeo je da okupi skoro sve one koji nešto znače u srpskoj zajednici u Čikagu, ali i okolnim američkim državama, Viskonsinu i Indijani.

Bila je tu i Marija Papas, aktuelna ministarka finansija Okruga Kuk, kao i bivša menadžerka gradske vlade, Martina Hone Tomašević.

Posetioci su mogli da prisustvuju i modnoj reviji unikatnih vunenih modela Maridruna Made koji bi, da su u Čikago stigli koji mesec ranije, verovatno bili razgrabljeni na licu mesta. Program je još jednim tradicionalnim srpskim biserom zatvorila Jelena Tomašević, a ostatak vremena, do fajronta, bio je prilika za susretanje srpske dijaspore i druženje sa delegacijom koja je došla iz matice.

Matice Srbije koja nije više tako daleko od Čikaga, svega nekih desetak sati, kada direktnim letom letite iz Beograda. Linija koja će za sada funkcionisati dva puta nedeljno, sredom i subotom, a već od 12. juna na raspolaganju će biti i treći polazak, ponedeljkom.

PROČITAJTE JOŠ:

PRAVDA SPORA, ALI DOSTIŽNA: U Bostonu uhapšen čuvar zloglasnog logora Čelebići u kome su mučeni i ubijani Srbi! (VIDEO)

OSTVARILA SVOJ SAN: Sara jedina glumica sa Balkana koja je zaigrala u meksičkim sapunicama! (FOTO)

NAJLEPŠA ŽENA PILOT U SRBIJI: Ivana Milojević živi svoj san, devojčicama dala savet zlata vredan! (FOTO)

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Saša Lukić /STV

YOU MAY LIKE

SRBIJA SVETSKI ŠAMPION U BASKETU: Amerika pala u finalu posle najvećeg preokreta u istoriji! (VIDEO)
PONOSNO PREDSTAVLJA OTADŽBINU: Jokić govorio o Srbiji, popularnosti u Somboru, pa zbunio odgovorom o Kalemegdanu! (VIDEO)
OVO JE RUSKINJA UBIJENA SA DETETOM U PANČEVU: Olga je u Srbiju došla u potrazi za poslom i boljim životom!
SRPKINJA I NAJMOĆNIJA ŽENA EVROPE: Udali su je za gej sultana koji joj je oslepeo braću, a onda je njen štićenik preuzeo tron!
ANĐEOSKIM GLASOM DIRNULA SRBIJU: Marija (8) otpevala premoćnu pesmu o domovini i raspametila publiku! (VIDEO)
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
GENIJALNI JOKIĆ DOVEO DENVER DO PRVE POBEDE U FINALU: Srpski košarkaš upisao tripl-dabl i oborio rekord star 25 godina (VIDEO)
KOSOVO JE SRCE SRBIJE, NEKA CEO SVET NAUČI: Mirotić poslao moćnu poruku Novaku Đokoviću!