Connect with us

aktuelno

GAGA ANTONIJEVIĆ: Tužio sam Zafranovića zbog optužbi da je “Dara” plagijat, idemo na sud!

Published

on

Režiser filma “Dara iz Jasenovca” Predrag Gaga Antonijević negira optužbe i navode koje su izneli Lordan Zafranović i Biljana Srbljanović, a koje se mogu svesti pod jedno – da je njegov film i ovogodišnji srpski kandidat za Oskara u velikoj meri plagijat scenarija Arsena Diklića za film “Djeca Kozare” napisan još 1986.godine.

-Lordan Zafranović je tužen još u junu prošle godine zbog izjave o plagijatu i više drugih ličnih uvreda i kleveta, tako da će imati prilike to da dokaže na sudu, To je jako ružno od njega, nekolegijalno i neprofesionalno, kaže Gaga Antonijević za Serbian Times.

Na pitanje da li se i koliko dva scenarija zaista podudaraju, o čemu govori Biljana Srbljanović u svojoj objavi na Fejsbuku, on tvrdi da objavu nije čitao detaljno, ali kaže:

“SVE JE ČISTO KAO SUZA”: Predrag Gaga Antonijević

Samo govorimo o istim istorijskim temama. Scenario nema nikakve veze, jednostavno su to isti istorijski događaji. Sve je to čisto kao suza. To su sve opšta mesta mnogih logorskih filmova. Imate svađu oko hrane u 10 filmova. Nije to palo s neba. Mogu samo da kažem da je Lordan tužen, idemo na sud, gde ćemo imati šansu da to raspravimo, a ko god hoće neka izvoli, neka pogleda scenarija. To je jedino što imam da kažem, drugo ne – kaže Antonijević.

Na konstataciju da je on, kao predsednik komisije Filmskog centra Srbije 2019.godine, mogao da pročita Diklićev scenario, on odgovara:

– Ja sam taj scenario pročitao tek pred kraj snimanja svog filma, kada sam bio u komisiji. A nijedan se scenario ne piše za sedam dana. Nemam druga posla, nego da uzimam tuđi scenario. Samo govorimo o istim istorijskim činjenicama, a niko nema monopol na istorijske činjenice. To su istorijski događaji koji su svima dostupni. Tvrdim da je naš film apsolutno autentično delo – ističe reditelj “Dare”.

ČIJI JE SCENARIO AUTENTIČAN? Dara iz Jasenovca vs Djeca Kozare

Podsećamo, juče je dramska sisateljica Biljana Srbljanović, koja je pročitala scenario za nesuđeni Zafranovićev film “Djeca Kozare”, primetila značajne sličnosti sa radnjom filma “Dara iz Jasenovca”.

Takođe, Lordan Zafranović je, gostujući u emisiji “U kontru sa Draganom Markovinom”, izneo optužbe na račun Antonijevića i scenaristikinje “Dare” Nataše Drakulić. Zafranović je naveo kako je sa filmom konkurisao (2018. godine) na konkursu Filmskog centra Srbije, kada je zbog neslaganja upravo oko njegovog filma “Djeca Kozare” predsednik Komisije Žarko Dragojević podneo ostavku, jer su drugi članovi bili protiv da se film finasira iz srpskog budžeta.

-Najedanput, na drugom konkursu, gdje su nas uvjeravali da će film sigurno proći, pojavili su se, ja ga zovem Lejdi Gaga (Predrag Gaga Antonijević, prim aut.) i jedna spisateljica koja se zove Nataša, i doneli su potpuno istu temu. Uzeli su moju temu, istu djevojčica koja se kod mene zove Rada nazvali su Dara, i utjecajem politike sa najvećeg vrha on je dobio taj film. Koliko godina se čekalo na tu vrstu filma, a sad najedanput nastala je zbog love ta velika gužva oko filma o Jasenovcu, te hijene su izašle i krenule su prema toj državnoj lovi”, izjavio je Lordan Zafranović, a snimak emisije možete pogledati OVDE.

Film “Djeca Kozare” je na konkursu odbijen i 2019.godine, kada je predsednik Komisije za dodelu sredstava bio upravo Predrag Gaga Antonijević, a podršku je dobio tek proletos, 2020.godine, iz četvrtog pokušaja, i to cifru od 30 miliona dinara.

Godine 2018. u film “Dara iz Jasenovca” je iz budžeta Republike Srbije, a po odluci Filmskog centra Srbije, uloženo 61 milion dinara.

Piše: Antonije Kovačević/Nova Foto: Dara iz Jasenovca / Djeca Kozare

Advertisement