Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 16mph S
Humidity: 33%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
50°F
48°F
45°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 25°F
41°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 1 year ago

By admin

FSB ODMOTAO KLUPKO: Osam osoba uhapšeno za napad na Krimski most, objavljene fotografije vinovnika! (FOTO, VIDEO)

Ruska bezbednosna služba FSB saopštila je da su uhapsili osam osoba osumnjičenih da su učestvovali u organizaciji napada eksplozivom na Krimskom mostu, koji povezuje pripojeni Krim sa kopnenim delom Rusije.

FSB je naveo da je privedeno pet Rusa a tri osobe su ukrajinski i jermenski državljani.

Kako napominje u FSB, pozivajući se na podatke istrage, eksplozivna naprava je kamuflirana u rolne sa građevinskom polietilenskom folijom na 22 palete ukupne težine 22.770 kilograma, prenosi ruska agencija TASS.

Ruski FSB navodi da je utvrdio mapu putanje eksploziva koji je ozbiljno oštetio Krimski most u subotu ujutru. Prema njihovim navodima, eksploziv je imao vrlo prepletenu putanju, jer je “cilj bio da se zavara trag”, a koja je obuhvatala pet ključnih tačaka: Odesu, Jermeniju, Gruziju, Bugarsku i na kraju Krim.

Navodno je početkom avgusta teret poslat iz ukrajinske luke Odese u bugarski grad Ruse po ugovoru broj 02/08/2022 koji je sklopljen između kijevske kompanije Translogistic UA LLC i bugarske Baltek Capital S.A.

Iz Bugarske je krenuo u gruzijsku luku Poti, a zatim u Jermeniju. U transferu su učestvovali državljani Ukrajine Tjurkalo Mihail Vladimirovič, Kovač Denis Olegovič, Solomko Roman Ivanovič, građani Gruzije Inosaridze Sandro, broker po imenu „Levan“ i jermenski državljanin Artur Terčanjan, pišu RIA Novosti.

Od 29. septembra do 3. oktobra, na terminalu Transalliance u Jerevanu, teret je ocarinjen po pravilima EAEU i promenjena su dokumenta. Novi pošiljalac je „GU AR GROUP“ DOO (Jermenija, Alaverdi), a primalac „Leader“ DOO (Moskva).

Na kamionu DAF registrovanom u Gruziji, teret je prešao rusko-gruzinsku granicu 4. oktobra na kontrolnom punktu Gornji Lars, dva dana kasnije je isporučen i istovaren u veleprodajnoj bazi u Armaviru.

Zatim je 7. oktobra, a uz asistenciju državljanina Ukrajine Vladimira Vasiljeviča Zloba i još pet ruskih državljana, ponovo su izmenjena dokumenta za tovar. Kao pošiljalac je naveden TEK-34 DOO iz Uljanovska, a kao primalac nepostojeće preduzeće na Krimu.

Kretanje tereta duž cele rute kontrolisao je službenik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, koji se učesnicima šeme predstavio kao „Ivan Ivanovič“. Za koordinaciju akcija koristio je virtuelni anonimni broj, kao i telefon registrovan na stanovnika Kremenčuka Sergeja Andrejčenka.

Snažna eksplozija u subotu, 8. oktobra, oštetila je Krimski most koji povezuje to poluostrvo pripojeno Rusiji sa ostatkom ruske teritorije. Na mostu je eksplodirao kamion, nakon čega se zapalilo sedam cisterni sa gorivom voza koji je prolazio.

To je dovelo do toga da se sruši deo mosa, prilikom čega su poginule četiri osobe. Železnički i drumski saobraćaj je posle toga delimično uspostavljen na toj vitalnoj komunikaciji za rusku vojsku.

FSB je saopštio da je zajedno sa Istražnim komitetom Ruske Federacije utvrđeno da je organizator terorističkog napada na Krimski most glavno obaveštajno odeljenje Ministarstva odbrane Ukrajine, njegov šef Kiril Budanov, zaposleni i agenti.

FSB tvrdi da je taj „teroristički čin“ organizovala ukrajinska vojna obaveštajna služba, navodeći da je agent iz Kijeva koordinisao tranzit eksploziva i bio u kontaktu sa raznim posrednicima.

FSB je objavio fotografije osumnjičenih za eksploziju na Krimskom mostu, ali i snimak na kojem se navodno vidi kako su tekle pripreme za napad.

Ruske vlasti navele su da je kamion sa eksplozivom izazvao eksploziju. Kao odmazdu za taj napad Rusija je u ponedeljak i utorak, 10. i 11. oktobra, sprovela opsežne napade širom Ukrajine.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen Twitter

YOU MAY LIKE