Connect with us

aktuelno

PROTERANI IZ FRANCUSKE: Pariz vratio u BiH porodicu devojke pretučene zbog veze sa Srbinom

Published

on

Francuska je deportovala muslimansku porodicu koja je pretukla svoju ćerku zbog emotivne veze sa dečkom hrišćanske veroispovesti. Naime sedamnaestogodišnju devojčicu, poreklom iz Bosne i Hercegovine, otac, majka, stric i tetka pretukli su više puta, a potom i ošišali do glave jer je stupila u emotivnu vezu sa Srbinom. Zabranjena ljubav nije naišla na odobravanje porodice srednjoškolke, koja je ustala protiv ove veze nastojeći da je po svaku cenu spreči.

U to vreme je prijavljeno da je devojčica imala 17 godina, dok se veruje da je njen momak imao svega 20 godina. Prema francuskom zakonu, starosna granica za pristanak roditelja za stupanje u bračnu zajednicu je 15 godina.

Roditelji devojčice, kao i njena braća i sestre, deportovani su iz Francuske i prebačeni direktno na sarajevski aerodrom dok je devojčici dozvoljeno da ostane u Francuskoj. Njena porodica ima zabranu ulaska narednih 5 godina.

Francusko Ministarstvo pravde objavilo je izjavu u kojoj se navodi:

„Ova deportacija sa nacionalne teritorije rezultat je neprihvatljivog ponašanja porodice, naročito prebijanja i šišanja tinejdžerke koja je bila zaljubljena u mladog Srbina druge veroispovesti.”

Margaret Parieti, advokatica koja je vodila postupak, objasnila je pozadinu događaja:

“Dve porodice su se poznavale i njihova veza nije predstavljala problem, sve dok nisu razmotrili uzlazak u bračnu zajednicu, kojoj su bili protivni zbog dečakove hrišćanske veroispovesti.”

Kada je porodica saznala za vezu, par je pobegao na četiri dana, ali se kasnije vratio. Devojčica i njen momak su napadnuti odmah po dolasku u stan. Ona je brutalno pretučena, zadobila je prelom rebra, a kako bi je dodatno ponizili, roditelji su joj obrijali glavu.

Francuski mediji javljaju da iza ovog celog slučaja stoji verski motiv.

Takozvana „ubistva iz časti“ postala su sve popularnija poslednjih godina. Ova ubistva se dešavaju kada ženu islamske veroispovesti ubiju zbog njenog ponašanja, koje je u suprotnosti sa islamom. Poslednjih godina zabeleženo je na desetine takvih ubistava u Sjedinjenim Državama i Evropi, mada su daleko češća u zemljama poput Pakistana i Indije.

Izvor: Thinking Humanity Foto: Pixabay

Advertisement