Connect with us

Amerika

AMERIKA JOŠ UVEK BEZ PREDSEDNIKA: Dramatična noć, i Tramp i Bajden proglasili pobede, glasovi se i dalje broje

Published

on

Iako je ceo dan glasala i brojala, Amerika još uvek ne zna ko će sledeće četiri godine sedeti u Beloj kući.

Kao onomad u Crnoj Gori, kada se prilikom onih čuvenih izbora glasalo do zore a brojalo do prekosutra, građani Sjedinjenih Američkih Država su proveli besanu noć, a da im jutro koje je usledilo nije nimalo razdanilo situaciju.

Oba predsednička kandidata, Donald Tramp i Džo Bajden, praktično su u svojim obraćanjima naciji već proglasila pobedu, međutim, marketing je jedno, a činjenice nešto drugo. Situacija u nekoliko tzv. swing states, Pensilvaniji, Mičigenu, Viskonsinu, Severnoj Karolini, Džordžiji je i dalje neizvesna a nekim čudom glasanje u tim ključnim državama potrajalo je znatno duže nego u ostalim, i još nije završeno.

Trampovo obraćanje kreće od 21.03…

Trenutni rezultat u elektorskim glasovima je 238-213 za Bajdena, ali s druge strane aktuelni predsednik se, prema do sada izbrojanim glasovima, nalazi u vođstvu u svim problematičnim državama, tako da se očekuje neizvesna borba do posldenjeg glasa.

Poštari usporili glasanje

Kako se i očekivalo, veliki broj glasova koji su poslati poštom je uticao na to da se brojanje glasova znatno uspori, a u nekim državama ti glasovi još uvek pristižu.

Zanimljivo da se, nekim čudom, najduže brojalo u državama gde je bila najveća drama i najmanja razlika, poput Pensilvanije, Mičigena, Viskonsina, Severne Karoline… Mnogi su se, s pravom, večeras pitali kako je moguće da su brojnije i veće države, poput Floride ili Teksasa, zaključile svoje glasanje u roku u nekoliko sati, a neke druge najavljuju da će im za to trebati nekoliko dana (?!)

Možda i zbog toga, predsednik Tramp se u jednom trenutku oglasio porukom na tviteru, u kojoj je najavio mogućnost da izbori budu pokradeni.

“Vodimo ubedljivo, ali oni pokušavaju da UKRADU izbore. Mi im to nikada nećemo dozvoliti. Glasovi ne mogu da se računaju kad se zatvore birališta!”

A evo kako je počelo

Prvi rezultati koje su mediji danas objavili su govorili da Bajden ima veliku prednost, čak i u “crvenim” državama u kojima su republikanci tradicionalno dominantni. Tajna je bila u tome što su prvo sabirani glasovi koji su pristigli ranije, uglavnom poštom, tzv. early votes, a zna se da su tako glasale mahom pristalice bivšeg potpredsednika SAD.

Takođe, očekivano je bilo da u većini okruga (County) u swing states više glasova dobije Tramp, dok je Bajden svoje poene sabirao uglavnom u urbanim sredinama, gde ima mnogo crne populacije, administracije, manjina svih vrsta i studenata.

Ono što je odmah upalo u oči jeste da je Bajden u Vašington DC osvojio neverovatnih 93% glasova, što ubedljivo govori o razlozima zbog kojih Tramp stalno obećava da će isušiti birokratsku “močvaru” koja se zaparložila u glavnom gradu.

Veliki obrt na kladionicama

Indikativno je bilo ono što se desilo na kladionicama u toku izbornog dana, kada je Bajden, za samo dva sata, od izrazitog favorita postao izvesni gubitnik. Tako je britanska kladioničardska imperija BatFair dva sata nakon zatvaranja prvih biračkih mesta obrnula kvote, tako da je na Trampa davala 1,35 na uložen dolar, dok je kvota za Bajdena skočila na 2,88.

Još ćemo da vidimo da li su kladionice bile u pravu.

Pored one najzanimljivije i najvažnije, trke za predsednika SAD, uporedo se vodila velika bitka za Senat i Kongres. Dok ovo pišemo odnos u Senatu je 46-47 (demokrate-republikanci), a dva mesta su osvojili nezavisni kandidati.

U Predstavničkom Domu identična slika, prema poslednjim podacima demokrate su osvojile 171, a republikanci 165.

Ukoliko se u toku današnjeg dana ne objave rezultati izbora u preostalim državama to bi moglo da dovede do destabilizacije zemlje, o čemu govore i informacije da se u nekim državama, poput Ilinoisa, Nacionalna garda drži u pripravnosti, za ne daj Bože.

Podsećamo, juče, na dan izbora, nekad prestižni Njujork Tajms je objavio istraživanje po kojem Bajden dobija izbore sa 17 procenata razlike.

Toliko o novinarstvu i statistici.

Čeka nas još jedan buran dan, koji upravo sviće…

Piše: Antonije Kovačević Foto: Youtube

Advertisement