Chicago
70°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 80%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 4 months ago

By Antonije Kovačević

FOLKLORAŠI IZ ČIKAGA DIGLI NA NOGE RAJSKO OSTRVO: Srpsko kolo zaigralo pod havajskim palmama (VIDEO)

Folklorni ansambl “Oko sokolovo” iz Čikaga gostovao je protekle nedelje na Havajima, u Honoluluu. Ansambl od 14 igrača, predvođenih umetničkim direktorom Milanom Andrijanićem, održao je dva nastupa u grčkoj pravoslavnoj crkvi Sveti Konstantin i Helena, kao i na glavnoj turističkoj lokaciji u Vaikikiju. 

Glavnom koncertu na Havajima prisustvovali su članovi srpske zajednice na ovom rajskom ostrvu, njih oko stotinu, ali je među gostima u punoj sali bilo i dosta Grka, Rusa i drugih. 

Srbi koji žove i rade na Havajima bili su oduševljeni nastupom i prilikom da vide nešto od svog kulturnog nasleđa. Kako su istakli – ne igra se srpsko kolo svaki dan na havajskom suncu, ispod palmi. 

SRPSKO KOLO ISPOD PALME: “Oko sokolovo” na Havajima

Njihovo zadovoljstvo koncertom i nastupom najbolje opisuju reči Dušanke Graves, koja vodi malu folklornu grupu pri grčkoj crkvi, a koje je uputila ansamblu posle nastupa:

“Hvala vam sto ste nam doneli Srbiju na Havaje”.

Nastup ansambla na Havajima organizovao je Miša Ognjanović, koji sa porodicom živi u Honoluluu.  Realizaciju gostovanja pomogle su takođe i Ljiljana Pantović iz San Diega i Lisa Coluccio sa Havaja. 

Članovi čikaškog ansambla imali su prilike da u slobodno vreme uživaju u prirodnim čarima ostrva. 

-Ostaće im uspomene za ceo život, prožete nezaboravnim druženjem, kao i svest da su imali prilike da prikažu deo srpskog folklornog bogatstva i na dalekim Havajima. Naišli smo na izuzetan prijem srpske zajednice ovde, a sve se završilo tako što smo zajedno igrali dugo posle završetka koncerta, kaže Milan Andrijanić za Serbian Times.

On dodaje da su bili iznenađeni podatkom koji su čuli od gospodina Ognjanovića, da su Kraljevina Srbija i Kraljevina Havaji uspostavili diplomatske odnose još krajem 19. veka, u vreme kralja Milana Obrenovića. 

Tekst: Serbian Times Foto: Oko sokolovo

YOU MAY LIKE