Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 84%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

FLORIDA SE SPREMA ZA MOĆAN URAGAN: Stanovnici masovno napuštaju domove, očekuje se nevreme opasno po život!

Stanovnici Floride počeli su da se evakuišu iz svojih domova u iščekivanju naleta uragana Idalija, koji sa sobom donosi jake vetrove od 177 kilometarana sat, jake kiše i poplavne talase opasne po život.

Idalija je trenutno klasifikovana kao tropska oluja, ali se predviđa da će do udara na Floridu u utorak uveče ili sredu ujutro, ojačati u uragan kategorije 3 (od 5).

Idalija je prvi uragan ove sezone na Floridi.

“Treba da završavate pripreme za tropsku oluju večeras ili najkasnije u utorak ujutro”, objavila je na platformi X Nacionalna meteorološka služba.

Dok se Florida sprema, Idalija je prošla kroz Kubu sa obilnim padavinama, posebno na zapadu ostrva, gde se provincija Pinjar del Rio poznata po proizvodnji duvana, i dalje oporavlja od štete koju je napravio uragan Ian.

Guverner Floride Ron Desantis apelovao je na građane da prate upozorenja.

“Imajte na umu, ako vam je rečeno da se evakuišete, ne morate da se vozite stotinama kilometara, ne morate da napustite Floridu. Samo je potrebno da odete na veću visinu”, rekao je ranije guverner Floride i naglasio da su mnoge škole odlučila da otkažu časove.

U okrugu Manati, već su izdate naredbe za evakuaciju. Međunarodni aerodrom u Tampi saopštio je da će od ponoći suspendovati operacije.

PROČITAJTE VIŠE:

Do utorka, u djelovima Floride, jugoistočne Džordžije i istočnog dijela Sjeverne i Južne Karoline očekuju se bujične kiše koje bi mogle da izazovu poplave.

U nekim mjestima na Floridi je već proglašeno vanredno stanje i otvorena su skloništa. Desantis je proglasio vanredno stanje u 46 okruga na Floridi, koji pokrivaju većinu sjevernog dijela te američke države. Mobilisano je i oko 5.500 pripadnika Nacionalne garde.

Vanredno stanje odobreno je i na federalnom nivou, što će omogućiti federalnu pomoć Floridi.

POVEZANE TEME:

ČIKAGO PONEO LASKAVU TITULU: Zaljubljenici u arhitekturu doneli važnu odluku, evo o čemu je reč!

RASIZAM UZROK MASAKRA NA FLORIDI: Belac sa svastikom ubio troje crnaca, pa oduzeo sebi život!

DOMINACIJA DONALDA TRAMPA: Bivši predsednik ubedljivo vodi u trci za republikansku nominaciju!

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen Twitter @USATODAY

YOU MAY LIKE