Connect with us

Amerika

FLORIDA OBARA SVE REKORDE: Broj zaraženih i umrlih u jednom danu prevazišao sva očekivanja

Published

on

Na Floridi je juče zabeležen državni rekordan broj slučajeva novozaraženih virusom korona za 24 sata – 15.299, što je otprilike četvrtina ukupnog broja novih slučajeva inficiranih u Sjedinjenim Državama na dnevnom nivou. Takođe, oboren je i rekord po broju smrti u ovoj saveznoj državi, pošto je umrlo čak 132 osobe.

Država sa samo sedam odsto stanovnika SAD premašila je prethodni dnevni rekord koji je držala Kalifornija, piše Bi-Bi-Si.

Pokazalo se da je Florida, koja je u maju počela da ukida restrikcije uvedene zbog epidemije virusa korona, ranjiva zbog turizma i starog stanovništva.

Prema analizi Rojtersa, da je Florida zemlja, bila bi na četvrtom mestu u svetu po broju novozaraženih. Više od 40 bolnica u ovoj američkoj državi je saopštilo da su njihovi kapaciteti na intenzivnoj nezi popunjeni.

Najnoviji podaci su objavljeni dan nakon što je ponovo otvoren zabavni park Volt Dizni vorld u Orlandu, ali uz bezbednosne mere, koje su podrazumevale nošenje maski i upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Broj zaraženih na Floridi je nastavio da raste uprkos tome što je njen guverner iz republikanskih redova Ron Desantis prošlog meseca naredio da se ponovo zatvore pojedini barovi. Gruša gradonačelnika iz okruga Majami-Dejd poslala je apel Desantisu, navodeći kako “vreme za izbegavanje još jednog bolnog zatvaranja istiće”.

Dr Entoni Fauči, glavni savetnik Bele kuće u borbi protiv virusa, kritikovao je ublažavanje mera u Floridi i naglasio da podaci o broju zaraženih ne podupiru takvu odluku. Desantis je odbio da nošenje maske proglasi obaveznim.

Kako piše Bi-Bi-Si, tema maski je postala izuzetno politizovana u SAD, pri čemu protivnici tvrde da se njihovim obaveznim nošenjem krše lične slobode. U nekoliko država je bilo demonstracija protiv maski i mera uvedenih zbog pandemije virusa korona.

Međutim, američki predsednik Donald Tramp se u subotu prvi put pojavio u javnosti s maskom, a prethodno je osporavao njihovu svrsishodnost. On je posetio ranjene vojnike i zdravstvene radnike u vojnoj bolnici Volter Rid u predgrađu Vašingtona.

„Nikada nisam bio protiv maski, ali smatram da za njih postoji vreme i mesto“, rekao je Tramp.

Izvor: Danas / NYT
Foto: Pixabay

Advertisement