Chicago
75°
Partly Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 64%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

FESTIVAL “RAVANELIUS” U ZNAKU JUBILEJA: 50 godina Škole za muzičke talente u Ćupriji! (FOTO)

Tekuća godina je za Ćupriju godina muzike. Škola za muzičke talente, jedinstvena ustanova osnovana pod patronatom Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i škola od posebnog nacionalnog značaja u kojoj su stasavale generacije i generacije gudača, slavi 50 godina postojanja.

Godina jubileja u znaku je brojnih koncerata, gostovanja, saradnji sa renomiranim umetnicima i premijerama dela domaćih kompozitora, a centralna proslava zakazana je za 3. jul. Tada se u Ćupriji održava gala koncert bivših i sadašnjih učenika škole. Bivši učenici će se podsetiti života i rada u “velikoj muzičkoj porodici”, kako se često opisuje desetogodišnje školovanje u ovoj internatskoj ustanovi, a sadašnji učenici imaće priliku da upoznaju violiniste, violiste, violončeliste i kontrabasiste – proslavljene soliste, kamerne i orkestarske muzičare i muzičke pedagoge – čiji je dar jednom isto bio prepoznat i brižljivo negovan u Školi za muzičke talente.

Gala koncert je samo jedan od događaja koje donosi četvrti “Ravanelius” – festival muzičke izuzetnosti.

“Ravanelius”, koji svojim imenom podjednako priziva zvuk vizantijskog Ravanela ali i šalje eho u budućnost, gradeći most (ćupriju) između svih vrednih elemenata identiteta ovog jedinstvenog grada, organizuju Ustanova kulture „Ćuprija“ i Škola za muzičke talente, uz podršku i pokroviteljstvo Opštine Ćuprija i Ministarstva kulture.

Među dosadašnjim gostima “Ravaneliusa” bili su Roman Simović, Stefan Milenković, Sonja Šarić, Srboljub Dinić, kvartet “Rubikon”, “Kamerata Novi Sad”, “Belgrade Soul Sextet”, Aleksandar Sale Sedlar, Mihail Horia, Duvački kvintet Beogradske filharmonije, Irena Popović Dragović, Udruženje umetnika “Visoko C” i mnogi drugi umetnici i kulturni delatnici iz zemlje i inostranstva, te je ova manifestacija, koja svakim novim izdanjem pomera granice, sasvim zasluženo ponela priznanje prestižne revije “Muzika Klasika” za Najbolji festival od regionalnog značaja u 2022. godini.

Ovogodišnji “Ravanelius” 1. jula svečano otvaraju slavni i uvek upečatljivi i šarmantni violinista Nemanja Radulović i ansambl “Double Sens”, koji će promovisati svoj novi album “Koreni”. Pored gala koncerta Škole za muzičke talente, 3. jula, narednog dana očekuje nas i “Koncert prijateljstva” u čast 70 godina ćuprijske Osnovne muzičke škole “Dušan Skovran”, na kom nastupaju najbolji učenici tri pomoravske osnovne muzičke škole.

PROČITAJTE VIŠE:

Takođe, 4. jula će na okruglom stolu “Muzička kritika – stručna reč između izvođača i publike” govoriti Aleksandra Paladin, Srđan Teparić i Marija Ćirić, dobro poznata lica domaće muzičke kritike.

“Ravanelius” od svojih prvih dana veliku pažnju poklanja sadržajima za decu i mlade i vaspitno-obrazovnoj ulozi muzike, pa su tako čak četiri vrlo interesantna događaja pripremljena za naše najmlađe i najvrednije: 2. jula opera za decu “Ivica i Marica” u izvođenju Udruženja umetnika “Visoko C”, 5. jula radionica prof. Pante Veličkovića o izradi muzičkih instrumenata “Šta svako drvo sanja da bude kad poraste?” i muzički bioskop na otvorenom u organizaciji Tekiart – Music Art Association, dok je 6. jul dan za koncert najboljih polaznika “Ravanelius” master klasa, koji vode Marija Špengler, Robert Lakatoš, Ljubomir Milanović, Srđan Sretenović, Marko Miletić i Slobodan Gerić, eminentni izvođači i profesori Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Šesti i sedmi festivalski dan rezervisani su za koncert najlepših kompozicija tradicionalne balkanske muzike u izvođenju Neda Nikolić Trio, kao i koncert kamerne muzike posvećen Jovanu Rakiću, jednom od osnivača Škole za muzičke talente, na kom nastupaju pijanista Mihajlo Zurković, violinista Robert Lakatoš, kontrabasista Slobodan Gerić, violista Ljubomir Milanović i violončelisti Marko Miletić i Srđan Sretenović.

Makedonski kamerni orkestar “Profundis”, solista Ognjen Popović, klarinet, i dirigentkinja Đurđica Dašić 8. jula zatvaraju “Ravanelius” – festival muzičke izuzetnosti.

Bogat i raznolik festivalski program odvijaće se na 3 atraktivne gradske lokacije, a ulaz na sve događaje je besplatan. Dobro došli u grad muzike!

POVEZANE TEME:

MESTO GDE SUNCE IZLAZI DVA PUTA: Jedinstven prirodni fenomen u Lepenskom Viru! (FOTO, VIDEO)

ZNANJE ZA MEDALJU: Učenici iz Srbije osvojili zlato i srebro na Olimpijadi iz fizike u Nemačkoj!

STRANI VODIČI PRAVE HAOS U SRBIJI: Hram Svetog Save je džamija, Srbi su krivi za raspad Jugoslavije…

Izvor: Promo
Foto: Promo

YOU MAY LIKE