Connect with us

Amerika

FENOMEN FAUCI: Zašto Amerikanci toliko vole svog prvog epidemiologa?

Published

on

Lik doktora Entonija Faucija, epidemiologa (79), naučnog saradnika i člana kriznog štaba Bele kuće u borbi protiv koronavirusa ovih se dana u Americi može naći posvuda – na majicama, šoljicama za kavu, pa i na krofnama.

Ko je još donedavno mogao pomisliti da će ugledni epidemiolog s izraženim bruklinskim naglaskom, koji prestravljenoj naciji govori istinu na svakodnevnim pres konferencijama s Donaldom Trampom, prvim čovekom Amerike, postati novi američki junak?

Tri sata vožnje do krafne “Doc”

Nik Semeraro, vlasnik Donats Dilajta iz grada Ročestera u saveznoj državi Njujork jedan je od privatnika koji odaju počast krhkome liječniku, istodobno dobro zarađujući na ‘faucimaniji’.

U pratnji verenice i psa na zadnjem sjedalu automobila, Toni Mastranđelo vozi čak tri sata da bi u Semerarovu dućanu kupio trenutno najpopularniju poslasticu u Americi – krofnu “Doc” u čijoj se sredini, umjesto rupe nalazi jestivi papir s otisnutim likom dr. Faucija.

Semeraro kaže da na taj način želi “odati počast” direktoru Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, čoveku i stručnjaku koji se, “usred haosa odmereno i smirenim glasom obraća Amerikancima na tv konferencijama za novinare” u kojima svakodnevno sudeluje s predsjednikom.

ZAVRŠIO NA KROFNAMA: Doktor Entoni Fauci

“Nikada nisam upoznao nikoga komu se divi toliko ljudi. Dosad nisam čuo nijedan negativan komentar o tom čovjeku”, kaže Semeraro, dodajući da je morao otvoriti nove telefonske linije kako bi se uspio nositi s brojnim narudžbama.

U Faucija verujemo  

Faucijevo lice pojavljuje se i na majicama sa sloganom “U Faucija vjerujemo”. Naći ćete ga i na šoljicama za kavu uz poruku “Ostanite smireni i perite ruke”.

No, to nije sve. Amerikanci mogu kupiti čarape i sveće s Faucijevim likom. Na svećama popularni liječnik ima aureolu. 

Online trgovina ‘Etsy’, koja proizvodi rukotvorine nudi više od 3.000 predmeta posvećenih smirenome liječniku. 

“Klub obožavatelja dr. Entonija Faucija” na Facebooku zasad broji više od 79.000 članova, a na Twiteru ima više od 21.000 sljedbenika. 

Postoji i retro video-igra koja se zove “Faucijeva osveta”, a u njoj je doktor prikazan kao glavni lik koji laserima, koji mu sevaju iz očiju, uništava ‘ljubičaste koronaviruse’.

No ni tu nije kraj Faucijevoj popularnosti. U Vašingtonu se u jednom restoranu prodaje gotov koktel u vrećici sa slamkom, koji se može preuzeti lično ili se može dostaviti naručitelju. Naziv mu je “Fauci Pouchy” (Fauci u vrećici), a sastoji se od votke, limunade, te soka nara i grejpa.

“Kokteli se prodaju kao ludi”, kaže Rohit Malhotra, autor koktela i voditelj odela za piće vašingtonskog ‘Capo Italian Deli’. “Rekord nam je 300 prodanih koktela u jednome danu”, pohvalio se.

Razum i znanost

Vjerojatno niko nije očekivao da će ovaj smireni čovek koji se prvi put istakao osamdesetih godina prošlog veka u vrijeme krize AIDS-a, postati istinska pop ikona.

Zbog čestih pojavljivanja pred Belom kućom “utkao se u svačiju svijest”, smatra Robert Tompson, stručnjak za televiziju i pop kulturu sa Univerziteta Sirakjuz u New Yorku.

Fauci je sveprisutan na društvenim mrežama. Svojim hrapavim glasom daje intervjue uživo na Snapčetu, na Instagramu odgovara na pitanja košarkaške zvijezde Stivena Karija, te na YouTube-u razgovara s Trevorom Noa u njegovom kasnonoćnom humorističkom šou.

Mnogi Amerikanci vole Faucija zbog direktnog i jednostavnog načina na koji svetu pogođenom pandemijom koronavirusa pojašnjava činjenice.

“U ovakvim kriznim trenucima, Amerikancima trebaju junaci”, kaže Džulian Zelizer, profesorica istorije na Prinstonu.

“I u ovome teškom političkom okruženju, Fauci insistira na tomu da se govori istina”, kaže Zelizer.

Tompson kaže da Fauci “govori naučno i razumno”. 

Bog ga blagoslovio  

Tony Mastranđelo, s početka priče, koji je vozio tri sata da bi kupio krofne “Fauci” u Rochesteru, kaže da mu se sviđa to što je doktor “vrlo iskren” i “to što se čini da kod njega nema spina. Nema skrivenih primisli i ne ulepšava stvari i to je sjajno. Podsjeća me na mog dedua. Bog ga blagoslovio. Deda je bio rastom maleni Italijan. Vrlo iskren. A mislim da je takav Fauci”, kaže Mastranđelo.

No ugledni je epidemiolog stekao brojne neprijatelje među američkim konzervativcima jer ispravlja Trampa.

Meta je uvreda na društvenim mrežama, zbog čega je vlada njemu i članovima obitelji pojačala sigurnosne mjere. 

I Tramp je tvitnuo haštag #FireFauci (#OtpustitiFaucija), no nedugo zatim je izjavio da u njega ima veliko povjerenje te ga je nazvao “fantastičnim momkom”.

Usred izraza ljubavi i mržnje, dr. Fauci ostaje nepokolebljiv i čvrst. 

Na novinarsko pitanje o pokretanju peticije čiji je cilj proglasiti ga najseksepilnijim muškarcem za 2020. godinu po izboru časopisa People, dobrodržeći doktor odgovara: “Kad mi takvo nešto pokažu u mojim godinama, kažem im: A gdje ste bili kad sam imao 30?”

Zasad je peticiju potpisalo više od 18.000 ljudi.

Izvor: N1 Foto: Youtube/ Shawn Dowd/Democrat & Chronicle

Advertisement