Chicago
37°
Partly Cloudy
6:59 am5:09 pm CST
Feels like: 27°F
Wind: 17mph SSW
Humidity: 55%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 2
SunMonTue
37/25°F
41/37°F
43/28°F

Published 2 years ago

By admin

FEJSBUK SUSPENDOVAO TRAMPA NA JOŠ DVE GODINE: On najavio kandidaturu za predsedavajućeg doma Kongresa!

Bivši američki predsednik Donald Tramp razmatra da se kandiduje za novu funkciju, predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa, na koju bi mogao da dođe 2023, prenosi Sputnjik.

Ideju da se Tramp kandiduje za tu funkciju, na kojoj je sada demokrata Nensi Pelosi, izneo je njegov bivši savetnik Stiv Benon u februaru. Sada je Tramp, na pitanje radio novinara Vejna Alina Rut da li je zainteresovan za tu funkciju, rekao da je ta ideja „veoma interesantna“, preneo je „Hil“.

Tramp je dodao kako je interesantna i ideja da se kandiduje za mesto u Senatu.

Tema da li će se Tramp kandidovati za neku novu funkciju u opticaju je od kako je izgubio na predsedničkim izborima od Džoa Bajdena.

Najčešće se pominje, a i on je podsticao takve informacije, da će se ponovo kandidovati za predsednika 2024. godine. To je rekao i nedavno kada mu je Fejsbuk izrekao zabranu od dve godine.

„Sledeći put kada budem u Beloj kući, neće više biti večera na njegov zahtev sa Markom Zakerbergom i njegovom ženom. Sve će biti posao“, rekao je Tramp.
Mandat predsedavajućeg Kongresa traje dve godine, a sledeći izbori za to telo zakazani su za novembar 2022.

Fejsbuk suspendovao Trampov nalog na dve godine

Fejsbuk je u petak odlučio da suspenduje nalog bivšeg predsednika Donalda Trampa do najmanje januara 2023. godine, prenosi Glas Amerike. Reč je o odluci koja se pomno pratila zbog nagoveštaja budućih poteza kompanije protiv svetskih lidera koji krše pravila te društvene mreže, piše agencija Rojters.

Nadzorni odbor Fejsbuka je u maju podržao suspenziju Trampovog naloga, uvedenu posle nereda u kompleksu američkog Kongresa 6. januara, zbog strahovanja da je tadašnji predsednik svojim komentarima podsticao nasilje. Međutim, odbor je presudio da je odluka da se Trampov nalog suspenduje “na neodređeno vreme” pogrešna i Fejsbuku dao rok od šest meseci da utvrdi “adekvatan odgovor.”

Dvogodišnja suspenzija je na snazi od početnog datuma kada je Trampu onemogućen pristup Fejsbuku – 7. januara ove godine – i biće ukinuta ako bude smanjena opasnost po javnu bezbednost, saopštio je Fejsbuk u blogu. Takođe je naveo da će raditi sa ekspertima u donošenju te odluke i da će razmotriti faktore među kojima su slučajevi nasilja, restrikcije na mirno okupljanje i druga obeležja civilnih nemira.

Kompanija je upozorila da će postojati niz sankcija koje će biti uvedene ako Tramp bude kršio dalja pravila, što bi moglo da dovede do trajnog ukidanja njegovog naloga.

“Imajući u vidu težinu okolnosti koje su dovele do suspenzije naloga gospodina Trampa, verujemo da njegove akcije predstavljaju ozbiljno kršenje naših pravila što predviđa najveću moguću kaznu predviđenu našim novim protokolima”, naveo je Fejsbuk.

Tramp je u saopštenju naveo da je odluka Fejsbuka “uvreda za rekordnih 75 miliona ljudi, uz mnoge druge, koji su glasali za nas na nameštenim predsedničkim izborima 2020. godine”

“Ne bi trebalo da im bude dozovoljeno da uspeju sa tom cenzurom i ućutkivanjem, i na kraju, mi ćemo pobediti. Naša zemlja više ne može da trpi ovo zlostavljanje”, naglasio je Tramp.

Odluka Fejsbuka znači da bivši predsednik neće moći da koristi svoje naloge uoči izbora za Kongres u novembru 2022. godine, kada će njegova Republikanska stranka pokušati da osvoji većinu.

Međutim, možda će biti u mogućnosti da se vrati na Fejsbuk pre narednih predsedničkih izbora 2024. godine.

Odluka je doneta istog dana kada su Evropa i Britanija pokrenule formalnu istragu te društvene mreže da bi se utvrdilo da li zlopupotrebljava podatke o korisnicima.

Fejsbuk je na udar kritika onih koji smatraju da bi ta kompanija trebalo više da reguliše političke govore, ali i konzervativaca, republilanskih članova Kongresa i pojedinih aktivista za slobodu govora koji suspenziju Trampovog naloga vide kao cenzuru.

Suspenzija Trampovog naloga je prvi put da je Fejsbuk blokirao aktuelnog predsednika, premijera ili šefa države na toj društvenoj mreži.

Izvor: Sputnik / Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / CBS Evening News

YOU MAY LIKE

SRBIN KOJI RADI ZA FBI OTKRIVA KAKO IZGLEDA NJEGOV ŽIVOT: Ne spava po 9 dana, govori 10 jezika i pravi je genije!
BRITANSKI NOVINAR OPISAO NOLETOV PUT DO VRHA: "Diskvalifikovan, zabranjen, deportovan" i na kraju najbolji!
MILVOKI PROSLAVIO SVETOG SAVU: Patrijarh Porfirije poručio roditeljima: "Ne učite decu samo da budu Srbi..." (FOTO+VIDEO)
KOLUMNA, KOVAČEVIĆ: Đokovićev put kojim se ređe ide, popločan očevim glupostima, našim kompleksima i svetskom zaverom
"BOŽJA PRAVDA PRED OČIMA BILA GEJTSA": Čuveni španski pisac tekstom podigao spomenik Đokoviću!
PATRIJARH STIGAO U ČIKAGO, DOČEKALA GA DECA I PESMA: "Najveće moje zadovoljstvo je susret sa braćom i sestrama, susret sa ljudima"
UGLEDNI LEKAR SUPRUZI NANEO STRAŠNE POVREDE: Dobio 30 dana pritvora, isplivali jezivi detalji!
IVANIŠEVIĆ OTVORIO DUŠU: Nole može da urla i da me psuje, ali mora da pobeđuje, i ja sam bio lud!