Chicago, IL
57°
Mostly Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 6mph SW
Humidity: 38%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
52°F
50°F
46°F
45°F
43°F
MonTueWedThuFri
63°F / 54°F
64°F / 28°F
34°F / 23°F
45°F / 32°F
52°F / 39°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

FABRIKA ZBOG PUŠKE MORA DA PLATI 73 MILIONA $: Porodice žrtava masakra u školi dobile odštetu od proizvođača oružja!

Devet porodica iz Osnovne škole “Sandy Hook” pristalo je na nagodbu od 73 miliona dolara sa proizvođačem oružja Remingtonom nakon što je puška tog proizvođača korišćena za ubistvo 20 dece i šest nastavnika: Advokat upozorava da bi druge žrtve sada mogle da tuže proizvođače oružja

Porodice devetoro žrtava pucnjave pristale su na dogovor posle sudskog procesa koji se vodio posle masovnog ubistva iz 2012. godine, navodi se u sudskom podnesku.

Porodice i preživeli u pucnjavi tužili su Remington 2015. godine, rekavši da kompanija nikada nije trebalo da proda tako opasno oružje javno. Rekli su da je njihov fokus na sprečavanju budućih masovnih pucnjava.

Građanski sudski postupak u Konektikatu fokusirao se na to kako je vatreno oružje iz kojeg je pucao ubica iz gradića Njutauna – puška Bushmaster XM15-E2S – plasirana na tržište, navodeći da je u marketinškoj kampanji ciljano na mlađe, rizične muškarce, a proizvod je plasiran u nasilnim video igrama.

PUŠKA U POGREŠNIM RUKAMA: Adam Lanza tokom krvavog pira ubio 26 osoba, među kojima je bilo 20 dece

Džoš Koskof, advokat koji je predstavljao devet porodica, rekao je da bi pobeda mogla da bude presedan za druge tužbe zasnovane na neodgovornom marketingu i da bi trebalo da privuče pažnju industrije oružja.

„Ovaj slučaj nikada nije bio u potrazi za kompenzacijom, već se radilo o promeni“, rekao je on na konferenciji za novinare u utorak. „Važno je da im se plati velika šteta da bi poslali poruku industriji oružja.“

Koskof je dodao da bi tužba izazvala šok ne samo za industriju oružja, već i za industriju osiguranja koja podržava proizvođače oružja.

‘Gotovo je. Nisi nepobediv”, rekao je Koskov. „Ova pobeda bi trebalo da posluži kao poziv za buđenje ne samo industriji oružja, već i osiguravajućim i bankarskim kompanijama koje je podržavaju.“

Izvor: Daily Mail Foto: CNN/Youtube

YOU MAY LIKE