Connect with us

Balkan

EVROPSKA UNIJA UVELA NOVE MERE ZA ULAZAK: PCR test obavezan za sve putnike!

Published

on

Zemlje članice Evropske unije odlučile su da će tražiti negativan COVID-19 test za sve putnike koji ulaze na teritoriju EU iz trećih zemalja, prenosi agencija Anadolija.

U saopštenju Veća EU navedeno je da su se zemlje članice složile oko nove preporuke o ograničenjima putovanja u okviru mera borbe protiv korona virusa.

U skladu sa tim, države članice tražiće negativan COVID-19 test ne stariji od 72 sata na svim obaveznim ili neobaveznim putovanjima izvan Unije.

Radnici u oblastima pomorstva, transporta i graničnih službi će biti izuzeti ovog pravila, a njima će biti dovoljan brzi antigenski test.

Uz to, zemlje EU moći će da propišu do 14 dana karantina i dodatna ispitivanja u vezi sa COVID-19, što se naročito odnosi na zemlje u kojima su otkriveni novi sojevi korona virusa.

Utvrđeni su i uslovi pod kojima se mogu ukinuti ograničenja za neobavezna putovanja u EU.

Da bi se ukinulo ograničenje, broj novih slučajeva COVID-19 u poslednjih 14 dana u toj zemlji treba da bude manji od 25 na 100.000 ljudi, u poslednjih sedam dana na 100.000 ljudi treba da bude najmanje 300 testiranih, a procenat pozitivnih na virus u poslednjih sedam dana mora biti manji od četiri odsto. Uslov je takođe da u toj zemlji nisu otkriveni novi sojevi korona virusa.

Izvor: Agencije
Foto: Pixabay

Advertisement