Chicago
25°
Ведро
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 14°F
Ветар: 11mph SW
Влажност: 49%
Притисак: 30.26"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/30°F
48/36°F
43/37°F

Published 1 godina ranije

By admin

EVROPSKA KOMISIJA PREDLOŽILA: Ukrajina da dobije status kandidata za članstvo u EU!

Evropska komisija preporučila je da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u EU, ali takva odluka nije doneta u slučaju Gruzije.

“Preporučujemo da Ukrajina dobije status kandidata, verujući da će zemlja sprovesti veliki broj važnih reformi”, navela je predsednica EK Ursula fon der Lajen, a objavljeno je na njenom Tviter profilu.

Kako se dodaje, Ukrajina je jasno pokazala posvećenost evropskim vrednostima i standardima.
Usrula fon der Lajen je u obraćanju rekla: “Imamo jasnu poruku, a to je – da, Ukrajina zaslužuje evropsku perspektivu, da Ukrajina bi trebalo da postane zemlja kandidat.

Kako je istakla, to se bazira na razumevanju da je urađen “dobar posao”, ali da predstoji još važnih stvari koje bi trebalo ispuniti.

“Kompletan proces je baziran na učinku, i napredak zavisi potpuno od Ukrjaine. Zbog toga se proces nalazi u rukama Ukrajine”, rekle je predsednica EK, prenosi BBC.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je danas zaključak Evropske komisije o tome da Ukrajina dobije status kandidata.

„To je prvi korak na putu ka članstvu u EU koji će sigurno doprineti našoj pobedi“, poručio je Zelenski na Tviteru.

On je izrazio zahvalnost predsednici Komisije Ursuli fon der Lajen i članovima Komisije za „istorijsku odluku“.

Ovakva odluka Evropske komisije mogla se naslutiti nakon što je predsednik Ukrajine Volodmir Zelenski rekao da njegova zemlja nikada nije bila bliže Evropskoj uniji. U svom obraćanju posle sastanka sa liderima Nemačke, Francuske, Italije i Rumunije u Kijevu, istakao je da je to bio “zaista istorijski dan” i “korak napred”.

On je tada rekao da Ukrajina oseća podršku od te četiri države kandidaturi za članstvo u EU i da je njegov ukupni utisak posle sastanka pozivian.

Zeleno svetlo za Moldaviju, ali ne i za Gruziju

Evropska komisija je preporučila i da Moldavija dobije status kandidata, ali za Gruziju se zahteva da se ispune određeni uslovi.

“Moldavija je na putu reformi, borbe protiv korupcije i na evropskom putu”, rekla je Ursula fon der Lajen.

Međutim, kada je reč o Gruziji, ona je navela da ta zemlja mora da krene ka strukturnim reformama i ka EU.

“Prvi korak ka konačnoj odluci o kandidaturi”

Evropska komisija je današnjom odlukom načinila prvi korak ka konačnoj odluci EU. O tome da li će ove zemlje dobiti sttus kandidata, nakon što su za to aplicirale posle početka rata u Ukrajini, odlučiće šefovi država i vlada svih 27 zemalja članica EU.

Ambasadori Evropske unije odlučili su početkom marta da uzmu u razmatranje zahteve Ukrajine, Gruzije i Moldavije da postanu članice EU, a od tada su mišljenja zemalja članica o tome podeljena.

Tokom posete Kijevu, na konferenciji za novinare, podršku Ukrajini za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji dali su francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, italijanski premijer Mario Dragi i predsednik Rumunije Klaus Johanis.

“Sva četvorica podržavamo hitan status Ukrajine za kandidata za EU. Nemačka i Francuska nikada neće razgovarati sa Rusijom umesto sa Ukrajinom, niti će nuditi bilo kakve ustupke u ime zemlje ili razgovarati o njima”, rekao je Makron u Kijevu.

Sa druge strane, Kipar i Grčka podržavaju članstvo Ukrajine u EU, ali se protive ubrzanom procesu pristupanja, ranije su naveli diplomatski izvori za briselski Euractiv.

Tu je i treća grupa članica EU, koja nije baš definisala javno svoj stav o Ukrajini kada je reč o dodeli statusa kandidata i među kojima postoji vrsta kolebanja. Tu spadaju Španija, Slovenija, Mađarska.

Takođe, iz zemalja EU apelovali su i da se usled aktuelne krize ne sme zaboraviti na proces proširenja na Zapadni Balkan, koji traje godinama. Na to posebno skreću pažnju austrijski zvaničnici.

Prema oceni sagovornika, predlozi Makrona, ali i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela o geopolitičkoj zajednici došli su upravo nakon zahteva Ukrajine, Moldavije i Gruzije da dobiju kandidaturu za članstvo u EU, kao način da se poboljša saradnja sa zemljama van Unije, dok proces proširenja, ako do kandidature dođe, traje.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen Twitter @vonderleyen; YouTube / Ukrinform TV

YOU MAY LIKE