Chicago
73°
Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 73°F
Wind: 9mph ESE
Humidity: 62%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 0
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 3 weeks ago

By Serbian Times

EMOTIVAN PRIZOR U PROHORU PČINJSKOM: Samohrana majka i sedmoro dece kršteno u istom danu! (FOTO)

Povodom 31. godišnjice postavljenja i uvođenja u tron Episkopa vranjskog Pahomija, služena je liturgija u manastiru Prohora Pčinjskog, a vladika je tom prilikom i krstio samohranu majku Valentinu Stevanović sa Vlasine i njeno sedmoro dece.

Valentina priča da je čin krštenja bio poseban doživljaj nje i njene dece, koji su odlagali zbog spleta životnih okolnosti.

-Ja nisam bila krštena, a ni deca, kumovi nam žive u Holandiji, a desilo se i to da je suprug preminuo, tako da nismo uspevali da organizujemo krštenja. Preko veručiteljice Milene iz Surdulice, koja predaje ovde u školi u selu Okruglica na Vlasini, za nas je čuo i vladika Pahomije. Uspeli smo da se organizujemo da svi sa Vlasine dođemo u Sveti Prohor i krstimo se 23. avgusta, u danu kada naša Sveta Crkva proslavlja Svetog mučenika i arhiđakona Lavrentija – kaže Valentina.

Osećaj posle krštenja je neverovatan, dodaje ona, uz priču da je i sam doček u Eparhiji vranjskoj i Svetom Prohoru, bio izuzetno prijatan i da su ona i deca puni utisaka.

-Deca me stalno pitaju kada ćemo opet da idemo u manastir. Tamo su nas svi divno dočekali. Iguman je divan, vladika, sveštenici, a svetinja je sama po sebi posebna i prelepa – dodadje Valentina.

Stevanovići su se iz Surdulice doselili na Vlasinu zbog prirode, posla, ali i da škola ne ostane bez đaka.

Dom su pre dve godine pronašli na Vlasini, gde žive u školskom stanu. Školu pohađa 13 dece, a pre pola veka ih je bilo skoro 2.000. Vlasina je predeo izuzetnih odlika, područje pod zaštitom države.

Valentina radi kao pomoćni radnik u školi. Od sedmoro Valentinine dece, petoro ide u školu, a dvoje su mlađeg uzrasta.

PROČITAJTE VIŠE:

“LJUBAV I VRLINA SU VAŽNIJI OD ZNANJA”: Patrijarh Porfirije se obratio đacima pred početak nove školske godine!

BOŽIJI ZNAK U SELU KOD ČAČKA: Dragoljub posekao drvo pa zanemeo od prizora! (FOTO)

HEROJI PONOVO PRISKAČU U POMOĆ: Novi tim srpskih vatrogasaca kreće put Grčke! (FOTO)

Izvor: Telegraf
Foto: Eparhija Vranjska

YOU MAY LIKE