Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 50°F
Wind: 6mph NNE
Humidity: 44%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 2
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
50°F
50°F
46°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
45°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 46°F

Published 1 year ago

By admin

EMBARGO STUPIO NA SNAGU: Srbija od danas bez ruske nafte!

U ponoć je stupio na snagu embargo Evropske unije na rusku naftu koja stiže morskim putem, što znači da ni Srbija više neće moći da uvozi rusku naftu preko Janafa. Od danas važi i ograničenje cene ruske nafte na 60 dolara, koje su usvojile EU, G7 i Australija. Rusija je saopštila da ne prihvata to ograničenje ni po cenu smanjenja proizvodnje.

EU, G7 i Australija uvele su embargo na rusku naftu koja stiže preko mora, u nastojanju da smanje finansijsku dobit Moskve i njenu sposobnost da finansira rat protiv Ukrajine.

Sa embardom danas je prekinut i dovod ruske nafte u Srbije putem naftovoda Janaf. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je juče, povodom stupanja na snagu embarga na izvoz sirove ruske nafte morskim putem u okviru paketa sankcija EU prema Rusiji, da će to imati uticaja na našu ekonomiju, ali da je Srbija energetski stabilna zemlja.

Proteklih meseci Srbija se spremala za naftni embargo na rusku naftu, skladišta su puna – poručuje premijerka. Ta zabrana za našu zemlju je, ocenjuje, političko pitnje. Tri četvrtine potreba za naftom Srbija pokriva uvozom, a u NIS tvrde da su spremni da održe stabilnost snabdevanja.

Uz ograničenje cene, Brisel inače zabranjuje pretovar ruske nafte i bilo kakvo posredovanje u trgovini sa trećim zemljama.

Analize pokazuju da će zabrana imati nesagledive finansijske posledice za evropsku privredu, navodi RTS. Nafta povlači i rast cena gasa i struje. Na moguće nestašice i restrikcije upozorilo je više evropskih zemlja, među kojima i Francuska, koja će ove zime, prvi put posle 42 godine, uvoziti struju. Moskva je upozorila da novi potezi Zapada samo destabilizuju evropsko energetsko tržište, jer ni gasa ni nafte nema bez tržišnih cena.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: Printscreen YouTube / JANAF, d.d.

YOU MAY LIKE