Chicago
43°
Partly Cloudy
6:36 am7:13 pm CDT
Feels like: 37°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 50%
Pressure: 30.15"Hg
UV index: 4
FriSatSun
59/37°F
39/30°F
55/43°F

Published 8 months ago

By admin

EKSPERTI O MASAKRU NA CETINJU: Policija nije smela da okleva, zakasnili i sa reakcijom i sa informacijama!

Stručnjaci za bezbednost smatraju da policajci nisu smeli da oklevaju da upotrebe vatreno oružje i spreče Cetinjanina Vuka Borilovića da nastavi s napadom koji je rezultirao nezapamćenim masakrom, pišu podgoričke Vijesti.

Takođe, iz Uprave policije (UP) morali su u što kraćem roku – najkasnije sat ili dva nakon događaja – da obaveste javnost o dešavanjima makar osnovnom informacijom, kako bi sprečili uznemirenje javnosti.

To su za “Vijesti” kazali eksperti koji su radili u hrvatskoj i srpskoj policiji – penzionisani hrvatski policijski funkcioner Mladen Gojun i pukovnica srpske policije u penziji Slavica Radovanović.

S njihovim stavovima saglasni su i iskusni crnogorski policajci, takođe penzionisani, ali nijedan od njih nije želio javno da komentariše nezapamćeni zločin na Cetinju, niti postupanje njihovih bivših kolega tokom krize u naselju Medovina.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima (član 79), policajac može upotrebiti vatreno oružje i pre nego što upozori onoga prema kome će pucati “ako je ugrožen njegov život ili život drugih lica”, prenosi Danas.

Na Cetinju je pre dva dana ubijeno deset, a teško ranjeno šest ljudi. Među ubijenima je i dvoje dece. U nezapamćenoj tragediji ubijen je i napadač Borilović.

Sumnje u efikasnost policijske akcije su dodatno pojačane informacijom da je Borilovića usmrtio sugrađanin, koju je saopštila viša državna tužiteljka Andrijana Nastić.

Iz UP su saopštili da se i dalje utvrđuju okolnosti da li je Borilovićeva smrt nastupila kao posledica teškog ranjavanja u sukobu s policijom ili “naknadnog ispaljivanja projektila na za sada tačno neutvrđen način od strane građanina”.

U juče poslatom saopštenju, u kom su detaljno opisali svoje viđenje nezapamćenog zločina u prijestonici, iz UP nisu razjasnili nekoliko pitanja – koliko je vremena prošlo od kada im je prijavljena pucnjava do momenta kada su prvi policajci stigli na lice mesta, u koliko sati je angažovana Protivteroristička jedinica (PTJ), ko je komandovao akcijom, da li su policajci koji su prvi stigli u Medovinu morali da čekaju odobrenje da uzvrate vatru i onesposobe Borilovića koji je sejao smrt…

Šef Odeljenja bezbednosti Cetinje Dalibor Šaban tvrdi da je policija odmah došla na lice mesta.

”Ako je događaj prijavljen u 15.30 časova, a službenici u 15.33 bili na licu mesta, uspeli da obezbede za kratko vreme lice mesta, da zaštite građane od mogućih posedica delovanja izvršioca krivičnog dela, teško je izneti stav da policija nije reagovala na vreme”, kazao je Šaban za TV Vijesti.

Nije se smelo čekati

Mladen Gojun kazao je za “Vijesti” da smatra da treba razlikovati ubilački pohod i talačku krizu, te da se na Cetinju desilo ovo prvo i da zbog toga policajci na terenu nije trebalo da čekaju nikakvo odobrenje za pucanje.

”Ako se policajac nađe u sličnoj situaciji, bez obzira da li je u civilu ili uniformi, nema zahteva ni čekanja odobrenja za pucanje. I u bivšoj državi (SFR Jugoslaviji), a i sad u svakoj, zakonom o unutrašnjim poslovima i pravilnikom o postupanju i upotrebi vatrenog oružja, rešena je zaštita života i imovine ljudi. Dakle, zakonom je regulisano da se može u tim situacijama upotrebiti vatreno oružje, i to od zastrašivanja, pa dalje. Međutim, ako je, kao u ovom slučaju, već došlo do stradanja ljudi, tu, po mom dubokom uverenju i iskustvu, nema puno razmišljanja, niti traženja odobrenja – morate sprečiti osobu u daljem ubilačkom pohodu”, rekao je.

Objašnjava da se u Cetinju dogodio “ubilački pohod” i da policija u toj situaciji nije morala da pregovara.

”U tim situacijama nema se šta čekati. On sigurno nije u jednom trenutku prestao da puca. Koliko sam shvatio, najpre je ubio jednu majku i njenu decu, pa onda krenuo dalje… Ne znam koliko je trajalo, ali u takvom pohodu, prema mom mišljenju, nema puno razmišljanja”, ocenio je.

Gojun je kazao da su policajci morali, bez odobrenja, nakon formalnog upozorenja, da upotrebe oružje i spasu živote građana i svoje živote, ističući da je, po njegovom mišljenju, događaj predugo trajao.

Ja mogu biti u grupi policajaca i čekati instrukcije nadležnog, ali ako u datom trenutku procenim da su ispunjeni uslovi za upotrebu vatrenog oružja, ako već imamo ubijene, a to su morali znati, ako procenim da je ugrožen život građana ili moj i da bi, objektivno, mogla nastupiti smrt – nemam što čekati naređenje vođe grupe, sektora… Bez obzira na zakon i pravilnike. Znao bih preciznije da sam bio tamo, ali nisam, no policajac ima mogućnost da kad su životi građana ugroženi, donese procenu. To je bilo ključno. Formalno su morali da kažu – ‘prekini, predaj se, baci oružje’, a onda da bez razmišljanja o eventualnom prekoračenju, zaštite živote građana”, kazao je Gojun.

Komentarišući navode UP da su policajci ispalili 20 projektila u pravcu Borilovića, kako bi ga onesposobili, on pita da li su s toliko ispaljenih hitaca postigli ikakav efekat.

”Shvatio sam da ga je ustrelio jedan građanin. Ne znam kakvi su zakonski okviri, ali po meni, kad je građanin procenio da može doći do daljeg ubijanja ljudi, proradio je instikt za preživljavanje i reakcija”, kazao je.

Slavica Radovanović rekla je “Vijestima” da je policija u situacijama poput prekjučerašnje na Cetinju, “gde imamo veliki tragični ishod”, trebalo da u prvih sat ili dva nakon događaja, predstavi građanima barem okvirne informacije.

”O osobi koja je izvršila ubistva, da pojasni da li je imala veze s porodičnim nasiljem i sl. Dakle, da iznese neku genezu slučaja, ali i da objasni da li je lice koje je izvršilo zločine posedovalo oružje u legalnom posedu. Policija bi u što kraćem roku trebalo da pribavi podatke i iznese opšte informacije, jer događaj izaziva uznemirenje javnosti”, navela je sagovornica.

Policija to prekjuče nije učinila, već se oglasila tek nekoliko sati nakon masakra. Najviši državni zvaničnici su putem društvenih mreža obaveštavali da se desila tragedija, bez iznošenja ikakvih detalja o tome što se dogodilo, a javnost je o događaju bila obaveštena samo iz medija koji su imali pristup jedino nezvaničnim informacijama.

U brojnim kriznim situacijama ovog tipa u zapadnim državama, tamošnje policije imaju praksu da najčešće putem društvenih mreža upozore građane da je kriza u toku i daju im osnovne savete, poput onog da se ne približavaju mestu dešavanja. Ako su se pak tu zatekli, savetuju im da ne izlaze iz domova i ne približavaju prozorima.

Iz UP su objasnili da nisu izlazili sa saopštenjima za javnost iz “objektivnih razloga”, odnosno sve dok nesumnjivo nisu bile utvrđene činjenice i posledice u ovom, za crnogorske okolnosti, nezapamćenom slučaju.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nedeljnik
Foto: Vijesti / Boris Pejović

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!