Chicago
75°
Partly Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 8mph ENE
Humidity: 64%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
SatSunMon
73/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

EKSKLUZIVNO, SAHRANA ČIKA ĐORĐA U SOLUNU: Čuvar Zejtinlika ispraćen uz pesmu “Tamo daleko”!(FOTO)

Na Srpskom vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu danas je sahranjen Đorđe Mihailović, višedecenijski čuvar i, može se reći, kustos ovog važnog srpskog kulturno-istorijskog spomenika i svetinje.

Đorđe Mihailović sahranjen je onako kako je želeo – u srpskoj uniformi, sa šajkačom na glavi i pored svojih predaka i junaka Velikog rata koje je čuvao.

PROČITAJTE VIŠE:

Podsećamo, Đorđe Mihailović je preminuo u nedelju 2. jula, u 96. godini, mirno u svom domu okružen porodicom. Bio je treća generacija Mihailovića koji su obavljali ovu dužnost.

Oproštaj u kapeli i dolazak Selakovića i Dodika

Sanduk je najpre bio postavljen u kapeli, a nešto kasnije je bio iznet ispred. Brojni ljudi pristigli su da odaju počast čuvaru Srpskog vojničkog groblja, a među njima su se našli ministar Selimović, Milorad Dodik, iguman Manastira Hilandar Arhimandrit Metodije…

Dodik i Selaković održali govore

Ministar Selaković i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik svojim govorima su odali posebnu počast čika Đorđu Mihailoviću.

Ispraćen na večni počinak

Legendarnog čuvara Zejtinlika ispratili su na večni počinak uz službu koju su udruženo vršili srpski i grčki pravoslavni sveštenici, a same molitve bile najvećim delom na grčkom jeziku.

Junak je posut zemljom iz Srbije i Republike Srpske!

POVEZANE TEME:

POLU SRBIN, POLU GRK: Evo ko sada čuva Srpsko vojničko groblje Zejtinlik u Solunu! (FOTO)

“OVDE SMO DA GINEMO ZA OTADŽBINU, JA ĆU ISPRED SVIH”: Reči heroja sa Mačkovog kamena su postale simbol junaštva u Velikom ratu!

“ZEJTINLIK IMA JOŠ JEDNOG JUNAKA”: Patrijarh Porfirije se oprostio od deda Đorđa dirljivom porukom!

ZABORAVLJENI GENIJE RASTKO PETROVIĆ: Preživeo Albansku golgotu, napisao remek dela, a nikada nije uspeo da se vrati u Srbiju! (FOTO)

Izvor: Serbian Times
Foto: Serbian Times

YOU MAY LIKE