Chicago
64°
Fog
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 4mph SSE
Humidity: 91%
Pressure: 30.14"Hg
UV index: 0
SatSunMon
75/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

EKSKLUZIVNO, NIKOLA SELAKOVIĆ: Založiću se da čika Đorđe dobije ulicu ili trg u Srbiji!

Nikola Selaković , ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, je ekskluzivno za portal Serbian Times otkrio na koji način će se legendi Đorđu Mihailoviću odati počast u Srbiji, ali i koje zemlje su uputile saučešće povodom ovog tragičnog gubitka.

Obzirom da će legenda Đorđa Mihailovića živeti u srpskom narodu, da li postoji plan, ideja, da se njegovo ime ovekoveči u Srbiji, Beogradu? Komemoracija, da li će nešto biti nazvano po njemu?

-Naravno, Srbija i srpstvo! Pamtiće dedu Đorđa Mihailovića i svakako da će naći načina da mu se oduži na taj način da se njegov lik i delo onemogući od zaborava. U Srbiji postoje propisi koji određuju kako i po kome može da se nazove neka ulica, trg, institucija.. Za ovu generaciju Srba koja je imala tu priliku i privilegiju da upozna Đorđa Mihailovća – nama ga ništa neće odvesti u zaborav. Ali budućim generacijama smo dužni da pričamo priču o njemu, rekao je Nikola Selaković.

-To je čovek koji je ceo svog života radio jedan posao. On je bio čuvar srpskog vojničkog groblja. I naizgled, kada Vam neko kaže “čuvar groblja” naizgled i ne toliko zanimljiv poziv. Ni mladim generacijama ni starijim. A on je bio mnogo više od toga. On je taj posao uzdigao na takav nivo, lestvicu, pijedestal da će generacije o tome moći da pričaju. On nas je naučio koliko je važno da radimo častan posao. Da budeš skroman i ostaneš veliki i da u istoriji budeš još veći. Zato ćemo i pokrenuti inicijativu da svakako njegovo ime otrgnemo od zaborava, tako što ćemo u Srbiji, a ne samo u Beogradu – po njemu imenovati i ulice, negde i trgove. S obzirom da kao država nemamo jedinstvenu instituciju koja je nadležna da brine o svim našim ratnim, vojnim memorijalima kako u Srbiji tako i u svetu, imamo ministarstvo na čijem sam ja čelu, imamo jedno odeljenje u okviru sektora koje se time bavi. Ali bi bilo važno da se napravi jedna vrsta institucije, kao što to Austrijanci imaju. Ta se institucija zove Crni krst u Srbiji, a u buduće da se zove po Đorđu Mihailoviću. Lično ću se potruditi da se to realizuje kada za to dođe vreme, posle određenog vremena nakon smrti pokojnika, dodao je on.

Na ovom groblju nalaze i francuski vojnici, da li je bilo kakve zvanične komunikacije sa francuskom državom, da li su izrazili saučešće?

-On je bio čuvar srpskog vojnog groblja, pored imate francusko, rusko, pa i Italijani. Ovde su svi oni koji su bili saveznici u toku velikog rata. Mi sa njima sarađujemo svakog septembra kada se obeležava proboj Solunskog fronta, i ove godine ćemo imati u Polikastru zajedničku komemoraciju kada dolazimo ovde zajednički na Zejtinlik ali i na druga mesta. Da li je upućeno saučešće, ja to ne znam, znam da su neke druge države saveznice uputile i meni saučešće, povodom smrti dede Đorđa Mihailovića, znajuči koji je njegov značaj za Srbe. Ako i nisu za to naši prijatelji Francuzi saznali, saznaće kada budu ovde dolazili i saznali da deda Đorđa više nema ovde na zemlji, nego pod zemljom, odgovorio je Selaković.

POVEZANE TEME:

EKSKLUZIVNO, SAHRANA ČIKA ĐORĐA U SOLUNU: Čuvar Zejtinlika ispraćen uz pesmu “Tamo daleko”!(FOTO)

POLU SRBIN, POLU GRK: Evo ko sada čuva Srpsko vojničko groblje Zejtinlik u Solunu! (FOTO)

“OVDE SMO DA GINEMO ZA OTADŽBINU, JA ĆU ISPRED SVIH”: Reči heroja sa Mačkovog kamena su postale simbol junaštva u Velikom ratu!

“ZEJTINLIK IMA JOŠ JEDNOG JUNAKA”: Patrijarh Porfirije se oprostio od deda Đorđa dirljivom porukom!

ZABORAVLJENI GENIJE RASTKO PETROVIĆ: Preživeo Albansku golgotu, napisao remek dela, a nikada nije uspeo da se vrati u Srbiju! (FOTO)

Izvor: Serbian Times
Foto: Serbian Times

YOU MAY LIKE