Chicago, IL
55°
Clear
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 54°F
Wind: 6mph S
Humidity: 79%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
54°F
52°F
52°F
54°F
57°F
TueWedThuFriSat
43°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 41°F
48°F / 36°F
43°F / 32°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

EKSKLUZIVNO: Bojana Peković, devojka koja je proslavila srpske gusle u svetu! U njenim rukama zvuče kao – violina! (VIDEO)

Već sa pet godina Bojana Peković je počela da sluša narodnu epsku poeziju i oduševljava se junačkim epovima o Kraljeviću Marku i drugim junacima pretkosovskog i kosovskog ciklusa. Zadojena desetercem, od oca je počela da pozajmljuje gusle i da svira po osećaju, onako, za sebe. A onda su gusle postale njen život…

Sa jedanaest godina objavila je svoj prvi album, a nedavno je za PGP RTS izdala i drugi, pod nazivom “Ep o Kosovu”, sa epskim pesmama iz Vukovih zapisa iz 19. veka.

Gusle svira na specifičan način, tako da one zvuče kao violina. A uskoro će zvučati i kao električna gitara, kada konačno ostvari svoje snove i modernizuje instrument koji je od vajkada ovakav kakvim ga danas pamtimo. Za nju kažu da će uvesti gusle u novu eru i da će proslaviti tradicionalni balkanski instrument u svetu.

U međuvremenu, u Finskoj, gde završava master na muzičkoj akademiji “Sibelijus” u Helsinkiju, kao prvi student u istoriji ove planete koji studira gusle, najpoznatiji tamošnji mizičari čekaju u redu da bi sarađivali sa njom.

Za više ekskluzivnih intervjua i zanimljivih reportaža iz života srpske i balkanske dijaspore u Americi i širom planete zapratite naš YouTube kanal Serbian News USA, jednim klikom na – OVAJ LINK!

Pošto na Muzičkoj akademiji u Beogradu i u drugim gradovima Srbije nikome nije palo na pamet da otvori ovaj smer, Bojana je u Finsku poslala snimke svojih nastupa pa su zbog nje jedne odlučili da uvedu gusle u nastavni program.

-Mislim da je to prvi slučaj da su gusle izašle u svet na taj način, kroz jednu muzičku instituciju, i jako sam im zahvalna na tome. Smer se zove “Global mjuzik” i on mi omogućava da dođem tamo i predstavljam svoju kulturu, svoj muzički identitet…kroz ono što ja osećam. Nema nikakvih granica, ne moram da radim ništa što ne želim. S druge strane, oni rade na nama da se osposobimo muzički i da se oformimo kao ljudi, da osećamo oko sebe i da to prenosimo, kao autori i kao ličnosti, kaže nam Bojana.

Na pitanje otkud gusle kao izbor u vremena kada se ta tradicija u Srbiji sve više zaboravlja i nije baš naročito popularna među mladima, čak se na nju gleda sa podozrenjem i podsmehom, ona odgovara:

– Iako mi je tata guslar nikada nisam pomislila da će mi to biti nešto više od hobija. I moj stariji brat je svirao gusle pa je i odustao. Verovatno je u pitanju bila Božja promisao. Desilo se tako, i sada sve ide svojim tokom, već skoro 19 godina se bavim guslama.

Pogledajte šta je sve u ekskluzivnom intervjuu Antoniju Kovačeviću, uredniku Serbian Timesa rekla Bojana Peković…

AUTOR: Antonije Kovačević MONTAŽA: Miloš Kerečki

Za više ekskluzivnih intervjua i zanimljivih reportaža iz života srpske i balkanske dijaspore u Americi i širom planete zapratite naš YouTube kanal Serbian News USA, jednim klikom na – OVAJ LINK!

YOU MAY LIKE