Connect with us

intervju

EKSKLUZIVNI INTERVJU, IGOR PASPALJ: Sjajan je osjećaj biti najbolji gitarista na svijetu! (VIDEO)

Published

on

Balkanske gudure oduvek su rađale sjajne virtuoze na gitari, ali nikada nikome nije pošlo za rukom ono što je Igoru Paspalju – da ga proglase za najboljeg gitaristu sveta 2020. godine u izdanju prestižnog magazina Guitar World. U obrazloženju nagrade žiri sastavljen od gitarskih velikana je naveo da je ovaj Prijedorčanin, sa boravištem u Dubaiju, “svirajući muziku poznatih gitarskih virtouza, pokazao izuzetnu veštinu na ovom instrumentu”

Kao nagradu, Paspalj će dobiti članak u “Guitar Worldu” u štampanom i online izdanju, snimanje profesionalnog video-spota i vrednu električnu gitaru. Mi se nadamo da će sa tom gitarom uskoro puniti sale i hale širom sveta i napraviti svetsku bluz karijeru, poput Ane Popović, recimo. 

Igor Paspalj je rođen u Zagrebu, odakle je sa porodicom 1991. godine početkom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji izbegao u Prijedor.

GITARI PRVI PUT ZASVIRAO U PRIJEDORU: Već na prvom nastupu Igor dobio nagradu

U svom prvom intervjuu za srpske medije otkriva nam da je upravo u Prijedoru prvio put uzeo gitaru u ruke…

-Počeo sam da sviram relativno kasno, negdje između 13 i 14 godina, a odlučujući momenat je bio čuveni gitarista Edvard Van Halen i njegov album “Eruption”. Prije toga sam vježbuckao onako polu-ozbiljno, međutim kada sam to čuo odlučio sam posvetiti život gitari.

Odrastao si u ratno doba, koliko je muzika uticala da lakše preguraš to vreme?

-Pa, upravo u to doba prvi put sam čuo neke grupe i bendove gdje me je zvuk gitare opčinio. Dobro se sjećam emisije “Headbangers Ball”, koja je tada emitovana na MTV-u, i ona je prilično presudila da se okrenem tom nekom pravcu rock gitare. Ali eto, to je sve bilo sanjarenje, nisam ni imao gitaru u toku rata, tako da sam je nabavio tek kad je rat završio i tada sam i počeo svirati.

Iskreno, nisam ništa očekivao kada sam poslao snimak na konkurs “Gitar Worlda” . Bio sam iznenađen i kada su me obavijestili da sam u prvih 5 finalista. Meni to priznanje znači na privatnom planu, jer sam kao i većina gitarista odrastao na Guitar World i Guitar Player magazinima, I, eto, sada nakon 20 i kusur godina, dočekao sam da dobijem njihovo priznanje. Stvarno divan osjećaj!

Gde si i pod kojim okolnostima imao prvu svirku?

-Prvi nastup sam imao pred par hiljada ljudi, to je bilo na “2. Prijedorskoj gitarijadi”. Sjećam se da sam nastupio nakon manje od godine sviranja gitare i da je bilo prilično zastrašujuće nastupiti pred tolikim brojem ljudi. Tada sam dobio i simboličnu nagradu – najperspektivniji mladi gitarista 🙂

Kako te je put odveo čak do Dubaija, gde danas živiš i sviraš?

-Te 2014. godine moja tadašnja djevojka je otišla da radi u Emirate za Etihad Airways. Ja sam došao da je posjetim, strašno mi se svidjelo tamo, i odlučio sam da napustim posao višeg asistenta na Akademiji Umjetnosti u Banja Luci, i preselim tamo još iste godine. I eto, tu sam već više od 6 godina.

Šta trenutno radiš, od čega živiš?

-U ovom momentu sam u Bosni i Hercegovini, na relaciji Prijedor – Banja Luka. U Dubaiju sam se bavio isključivo muzikom – bio sam profesor gitare u “American School of Dubai”, zatim studio muzičar i live session muzičar. Nastupao sam 6 dana sedmično, ponekad i po 2 nastupa dnevno, 11 mjeseci u godini, u posljednjih 5 godina. Zaista ogroman broj nastupa.

Rano je reći koliko će mi nagrada promijeniti život, ja i dalje nastavljam da radim kao i do sada, mada već nakon samo par dana, procenat online angažmana (koji su jedino mogući trenutno) je skočio za 100%, što mi je to posebno drago u ovom momentu jer to su trenutno jedini izvori prihoda za nas muzičare.

Dolazimo do nagrade Najboljeg gitariste sveta u izboru prestižnog “Guitar Worlda”…Kako si se osećao kada si saznao da si laureat? Jesi se nadao da bi “moglo da bude nešto” kada si slao prijavu ili je bilo ono “da probam, pa šta bude”?

-Ma, iskreno, nisam ništa očekivao. Bio sam iznenađen i kada su me obavijestili da sam u prvih 5 finalista. Svakako, osjećaj je sjajan, meni lično najviše to priznanje znači na privatnom planu, jer sam kao i većina gitarista odrastao na Guitar World i Guitar Player magazinima, I, eto, sada nakon 20 i kusur godina, dočekao sam da dobijem njihovo priznanje. Stvarno divan osjećaj!

Koliko je nagrada već i koliko misliš da će promeniti tvoj život?

-Rano je reći, ja i dalje nastavljam da radim sve kao i do sada, mada već nakon samo par dana, procenat online angažmana (koji su jedino mogući trenutno) je skočio za 100%, što mi je to posebno drago u ovom momentu jer to su trenutno jedini izvori prihoda za nas muzičare.

Kakvi su ti planovi, jesi u pregovorima za neka izdanja, gostovanja?

-Imam nekih poziva za gostovanja u UK, Kanadi, ali sve je trenutno samo na inicijalnim dogovorima zbog pandemije Covida-19. Nadam se da ćemo ih realizovali čim se život koliko – toliko vrati u normalu.

Na tebe su muzički uticali gitarski velikani, poput Satrijanija, Van Halena, Malmstina, Stiva Vaija. Jesi imao prilike da se sretneš sa nekim od velikana gitare, da zasviraš možda?

-Gledao sam uživo koncerte većine pomenutih, ali nisam imao priliku uživo nastupiti sa njima. Online doduše jesam sarađivao sa nekim poznatim gitaristima tipa – Justin Derricko, Andy James, Marco Sfogli

NIJE SVA MUZIKA VEĆ IZMIŠLJENA: “Moguće je izgraditi koliko-toliko prepoznatljiv izraz”

Šta trenutno slušaš u slobodno vreme? I kakvu muziku generalno voliš, koje bendove i umetnike?

-Slušam stvarno svašta. Razne vrsta rock fusiona me zanimaju u zadnje vrijeme, kao i novija generacija gitarskih majstora kao što su Guthrie Govan, Tom Quayle, Greg Koch, itd… 

Često u poslednje vreme slušamo ono “da je muzika doćerala cara do duvara”, da tu nema šta više pametno i originalno da se izmisli, kako se vrte iste matrice. Šta ti misliš o tome?

-Pa nije baš tako, svaka generacija je iznedrila par velikih majstora sa originalnim pristupima instrumentu, stilu i zvuku. Da je teško – jeste. Koliko može biti revolucionaran taj pristup – nisam siguran. Ali nije nemoguće izgraditi koliko-toliko prepoznatljiv muzički izraz.

Skoro svaki klinac koji se odluči profesionalno baviti muzikom doći će u sličan konflikt sa ćaletom 🙂 Činjenica je takođe da je ćale više u pravu nego što nije 🙂 Međutim, takođe smatram da ako se stvarno iskreno i potpuno posvetite tome, uspjeh neće izostati

Na našim prostorima raste nesrazmerno veliki broj sjajnih gitarista. Stare velikane svi znamo, a u skorije vreme imamo i jednu Anu Popović, koja je u vrhu svetske bluz scene…Veruješ li da ti nagrada može pomoći da napraviš ozbiljnu karijeru svetskih razmera?

-Pa vjerujem, nadam se, a da li će se to desiti – vidjećemo 🙂

Šta bi mogao da poručiš klincima koji po podrumima i garažama štimuju gitare, kupuju prva pojačala, maštaju o prvim koncertima…a onda im ćale bane na probu i kaže: “Batali to, od muzike se ne živi! 

-Teško pitanje 🙂 Skoro svaki klinac koji se odluči profesionalno baviti muzikom doći će u sličan konflikt sa ćaletom 🙂 Činjenica je takođe da je ćale više u pravu nego što nije 🙂 Međutim, takođe smatram da ako se stvarno iskreno i potpuno posvetite tome, uspjeh neće izostati. E sada, mnogi počnu, pa se obeshrabre i napuste taj put nakon par godina zbog nedostatka motivacije i posvećenosti, ističe na kraju svog intervjua za Serbian Times, Igor Paspalj, najbolji gitarista sveta za 2020. godinu.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Promo/Privatna arhiva

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement