Chicago, IL
57°
Fair
6:19 am5:44 pm CDT
Feels like: 55°F
Wind: 8mph S
Humidity: 72%
Pressure: 29.91"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
54°F
52°F
52°F
54°F
TueWedThuFriSat
43°F / 36°F
46°F / 36°F
48°F / 39°F
48°F / 36°F
43°F / 30°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

EKONOMSKI KOLAPS STIŽE U EVROPU: Sunovrat velike švajcarske banke izazvao paniku, preti nova kriza!

Berze su pale u sredu, pošto su se ponovo pojavili strahovi investitora u vezi sa stanjem bankarske industrije i proširili se svetom. ovog puta, na udaru je Credit Suisse banka, za koju su stručnjaci ranije predvideli da bi sledeća mogla da doživi sudbinu američke banke Silicijumske doline.

Evropska tržišta su bila teško pogođena, a akcije mnogih najvećih banaka u regionu naglo su pale. Trgovina u Sjedinjenim Državama takođe je sugerisala da bi veliki deo dobitka od utorka mogao biti brzo izbrisan, pošto i dalje postoji zabrinutost zbog propasti Banke Silicijumske doline i Signature banke, koje su zaplenili regulatori nakon što su pretrpeli razorne navale na depozite.

Činilo se da je katalizator u Evropi – Credit Suisse, švajcarska banka sklona greškama koja se godinama bori da preokrene svoje bogatstvo, a klijenti stalno prebacuju svoja sredstva u konkurentske banke. Zabeležila je najupečatljiviji pad, sa akcijama koje su izgubile više od 20 odsto, postavljajući još jedan rekordno nizak nivo.

Najveći akcionar banke, Saudijska nacionalna banka, odbila je u sredu da obezbedi više novca za Credit Suisse jer se bori sa svojim najnovijim planom za preokret.

PROČITAJTE VIŠE:

Pad akcija Credit Suisse-a izazvao je privremene zastoje u njenom trgovanju. Akcije francuskih Sosijete ženeral i BNP Paribas pale su za oko 10 odsto. Široko zasnovani indeks Stokk 600 pao je za više od 2 procenta, povučen od strane banaka.

Da stvar izgleda strašnije, nekoliko banaka je danas obustavilo trgovinu akcijama i drugim hartijama, kako bi zaustavili čini se strahovit pad na berzama.

Više evropskih banaka se odličilo na ovaj korak, uključujući UniCredit, Monte dei Paschi, BNP Paribas, Societe Generale.

Trgovanje francuske bankarske grupe BNP Paribas zaustavljeno je nakon što su akcije pale za sada već 10,8 odsto, prenosi u najnovijem tvitu Disclose.tv.

Sa druge strane, Azijska tržišta i tamošnji indeksi su tokom prethodne noći zabeležili dobre rezultate, kao i Wall Street na kom su vrednosti akcija banaka odskočile nakon turbulentnog vikenda.

Ipak, na američkoj berzi svi fjučersi su se opasno približili nultoj stopi prinosa, ili pak u pojedinačnim slučajevima pali ispod nule. Takođe, akcije na američkoj berzi su prošle nedelje pale najviše od septembra prošle godine.

POVEZANE TEME:

AMERIKA NA IVICI VELIKE KRIZE: Zatvorena još jedna banka, preti finansijski kolaps!

POTPUNI KOLAPS SILICIJUMSKE DOLINE: Najveći krah banke još od ekonomske krize 2008. godine!

MASK PLANIRA “ILON SITI”: Milijarder želi da napravi svoj grad i uspostavi svoja pravila!

Izvor: Mediji
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE