Chicago, IL
39°
Cloudy
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 12mph WNW
Humidity: 53%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
41°F
39°F
41°F
41°F
39°F
SunMonTueWedThu
57°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 37°F
45°F / 37°F
57°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

EKONOMSKA OKUPACIJA: Ukrajina će otplaćivati svoj dug Americi do 2077. godine!

Od početka ruskog napada Ukrajina od zapadnih zemalja dobija vojnu pomoć vrednu desetine milijardi dolara, a tako će se i nastaviti: čelnici grupe G7 prošle nedelje su objavili kako će nastavitid da šalju pomoć “dokle god to bude potrebno”.

Najveći pojedinačni iznos do sada je 40 milijardi dolara, koje je Amerika namienila Ukrajini u sklopu “Zakona o zajmu i najmu” (“Lend-Lease Act”), koji je do sada bio aktiviran samo za vreme Drugog svetskog rata, kad su SAD u više od 30 savezničkih zemalja poslale oružje i vojnu opremu u ukupnoj vrednosti od tadašnjih 50 milijardi dolara.

Iako se piše da će ta američka pomoć Ukrajini biti besplatna, to naravno nije slučaj, kao što ni ta pomoć iz Drugog svetskog rata nije bila besplatna.

Nakon Drugog svetskog rata Amerika je – uz otpis uništene opreme – tražila da joj se deo sačuvane vojne tehnike vrati, a ostatak plati, ne nužno u novcu: Vašington je ta ratna ulaganja naplaćivao i “u naturi”, tako što je od saveznika dobijao na korišćenje vojne baze, čime je ostvario globalnu vojnu dominaciju.

Ponekad ni baze nisu bile dovoljne: čak je i Velika Britanija, iako najbliži saveznik SAD-a, morala “Velikom bratu” da isplati više od milijardu funti, počevši od 1951., uz odlaganje od pet godina, rok od 50 godina i kamatu od dva odsto. Zadnju ratu Britanija je uplatila 2006. godine, šest decenija nakon završetka Drugog svetskog rata.

A Sovjetski savez do samog kraja postojanja nije uspeo da otplati taj dug, pa je obavezu preuzela Rusija, koja je poslednju ratu otplatila takođe 2006. godine.

Taj mehanizam, preveden na ukrajinski slučaj, daje sljedeću kalkulaciju: i da rat stane danas, i da Ukrajina dobije iste uslove o počeku i roku isplate, poslednju ratu Kijev će otplatiti 2077. godine.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Slobodna Dalmacija
Foto: Printscreen YouTube / The White House

YOU MAY LIKE