Connect with us

Srbija

EJMI VAJNHAUS DOBIJA SPOMENIK U BEOGRADU: Evo gde će biti podignuta statua britanske pop ikone!

Published

on

Grad Beograd će raspisati međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika Ejmi Vajnhaus u Donjem gradu Beogradske tvrđave, gde je održala poslednji koncert, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici podsetio da je britanska umetnica Ejmi Vajnhaus svoj poslednji koncert održala pre deset godina, 18. juna 2011. godine, na Kalemegdanu.

„Posle nešto više od mesec dana Ejmi je umrla. Beograd će raspisati međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika Ejmi Vajnhaus na mestu gde je održala poslednji koncert. Nadam se da će sledeće godine u ovo vreme Beograd imati modernu skulpturu na mestu gde je Ejmi održala poslednji koncert“, naveo je Vesić.

Vajnhaus je svetsku slavu stekla albumom „Back To Black“ objavljenim 2006, s kojim je osvojila pet Gremija.

Poslednji nastup imala je u Beogradu u junu 2011. Haotični set na kojem je Vajnhaus mrmljala tekstove pesama i zaboravila imena članova benda vodio je do otkazivanja evropske turneje i bo je naznaka tragedije koja će uslediti.

Naime, pronađena je mrtva 23. jula 2011. u svom stanu u Londonu. Umrla je od trovanja alkoholom, a napustivši ovaj svet u 27. godini pridružila se „Klubu 27“grupi izuzetno talentovanih i uticajnih rok muzičara koji su umrli s 27 – Brajan Džons, Džimi Hendriks, Dženis Džoplin, Džim Morison, Kurt Kobejn i drugi.

PROČITAJTE JOŠ:

SRBI IZ ROKFORDA PONOS DIJASPORE: Otplatili crkvu za koju su sami skupljali novac, renovirali je, napravili oltar i ikonostas (FOTO)

NA OVO SE ČEKALO 40 GODINA: Mladi Srpski naučnik osporio rezultat čuvenog ruskog matematičara!

SRPSKA GEJMERKA SA FORBSOVE LISTE: Svi imamo neku supermoć, važno je da pružimo ruku drugima!

Ejmi Vajnhaus osvojila je publiku, ali i muzičke kritičare širom sveta svojom autentičnom pojavom, karakterističnim glasom i neverovatnim talentom, ali pre svega iskrenošću koja je retko prisutna u današnjoj muzičkoj industriji.

Nobelovac Bob Dilan pre nekoliko godina je ocenio da je Ejmi Vajnhaus „poslednja koja je imala ličnost“.

Izvor: N1 Foto: Wikimedia Commons

Advertisement