Chicago, IL
39°
Cloudy
7:01 am4:19 pm CST
Feels like: 36°F
Wind: 6mph WNW
Humidity: 65%
Pressure: 30.02"Hg
UV index: 0
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
37°F
36°F
36°F
36°F
36°F
TueWedThuFriSat
41°F / 30°F
41°F / 36°F
52°F / 45°F
57°F / 45°F
46°F / 32°F

Published 2 years ago

By admin

DŽIN NA SRPSKI NAČIN: Dejan u kazan stavio bobice kleke i dobio fenomenalno piće! (FOTO)

Dobro je poznato da na padinama Murtenice kleka raste u izobilju i da upravo zahvaljujući ovoj biljci tokom sezone mnogi napune džepove. Ipak, Dejan Ilić otišao je korak dalje. Dugo je razmišljao kako preraditi kleku i nešto dobiti, a onda je odluka pala da je stavi u kazan iz kog je posle u planinskom srpskom selu potekao džin, koji je više tipičan za Englesku.

„Oduvek me je zanimalo šta se dobija preradom kleke, istraživao sam o tome i došao na ideju da počnem da proizvodim džin. Odmah me je podržala porodica i počeli smo da tražimo sve potrebne sastojke. Za proizvodnju ovog pića su zaista potrebni destilatori, ali ja sam prve litre džina proizveo u kazanu za rakiju. U planu mi je da nabavim destilator i da džin proizvodim u većim količinama”, kaže Dejan za RINU.

Кad su pristigle prve količine ovog pića, svi su bili oduševljeni. Dejan je tačno pogodio i meru i kombinaciju. Prve količine pića poklonio je rođacima i bliskim prijateljima, a bilo je i kupaca.

„Džin koji mi proizvodimo je izazvao posebnu pažnju kod ljudi jer kao osnovu nosi voćnu rakiju i kleku. Za proizvodnju je potrebno 16 sastojaka,od čega pet čine osnovu, a ostalih jedanaest daju dodatnu aromu i po tome se dobija prepoznatljiv ukus suvog džina. Sve se macerira u rakiji u strogo kontrolisanim uslovima. Proces traje dve nedelje, a nekada i do mesec dana, zavisno od inteziteta aromatičih supstanci. Po završenoj maceraciji alkolol se ’prepeče’u kazanu. Svaki sastojak ima tačnu gramažu i ne sme se uvećati ili smanjiti”, objašnjava Dejan.

Dejan i supruga su zaposleni, ali godinama od šljiva iz svoje bašte ispeku velike količine domaće mučenice. Dolazak u selo im je izlazak u prirodu, a i prilika da se, uz odmor, zaradi koji dinar. Ako se po jutru dan poznaje nema dileme da će ovaj džin sa padina Murtenice da zaživi, pa će možda zapadna Srbija dobiti i svoj novi brend, nikad se ne zna.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE