Chicago
64°
Partly Cloudy
5:18 am8:17 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 2mph N
Humidity: 59%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 1
WedThuFri
81/64°F
81/63°F
77/61°F

Published 2 weeks ago

By Antonije Kovačević

DVA ZLOČINA, DVE PRIČE: Zašto Nemačka i dalje ne zna identitet tinejdžerki ubica, a mi ispiramo usta sa K.K. iz OŠ “Vladislav Ribnikar”!

Slučaj ubistva dvanaestogodišnje Luize u Frojdenbergu (Nemačka) početkom marta, od ruke njenih školskih drugarica, devojčica starosti 12 i 13 godina, prošao je gotovo neopaženo u srpskim medijima. Nešto kasnije, maloletni K.K. izvršio je masakr i ubio devetoro svojih vršnjaka i pripadnika obezbeđenja u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, što je u srpskim medijima i javnosti odjeknulo kao bomba.

U oba slučaja počinioci ubistva su maloletnici koji za učinjeno krivično delo neće odgovarati pred zakonom. Devojčice su izmeštene iz prethodnog okruženja te cilju njihovog uspešnog razvoja nisu lišene kontakta sa roditeljima.

Nemačka krije tinejdžerke ubice

Uzrast počiniteljki krivičnog dela ubistva tokom kog je Luiza ubodena preko sedamdeset puta, pretpostavlja se nožem, štiti ih ne samo od slova zakona već i od iznošenjeg daljih detalja ili pak motiva zločina u javnost.

U trci za TV gledanost, klik na društvenim mrežama ili pregled na Yotube-u ipak postoje jasna pravila i ograničenja. Objavljivanje imena maloletnika počinitelja zločina, njihovih inicijala ili fotografija, zabranjeno je u medijima i na društvenim mrežama dok novinarski senzacionalizam vezan za temu koja je svakako privukla pažnju izostaje, što zbog zakonskih što zbog moralnih načela.

Nemački zakon strogo zabranjuje objavljivanje fotografija i ličnih podataka maloletnih lica bez prethodne saglasnosti roditelja. U slučaju kada se radi o maloletnom licu starosti 14 godina i naviše, uz saglasnost roditelja potrebna je i saglasnost deteta. Za nemarno ili slučajno kršenje ovog zakona preti novčana i kazna zatvora do jedne godine.

Zakoni isti u Nemačkoj i Srbiji, ali…

U jednoj od faza evro-integracija Srbija je započela implementaciju i usklađivanje sa zakonima Evropske unije. Zakon o Zaštiti podataka o ličnosti dakle postoji i kod nas, ali se u većini slučajeva krši. Tako se u medijima mogu naći imena, fotografije i lični podaci maloletnika i njihovih porodica, čime se direktno krše i Zakon o javnom informisanju i medijima i Konvencija o pravima deteta.

Zakon u Srbiji je i u ovom slučaju samo mrtvo slovo na papiru.

Kako nemački zakon maloletna lica do četrnaeste godine ne smatra sposobnim da uvide da čine nešto pogrešno, brigu o maloletnim počiniteljkama ubistva preuzele su Kancelarija za brigu o mladima i Kancelarija za zaštitu mladih, koje će ubuduće odlučivati o njihovom daljem tretmanu i eventualnom boravku u zdravstvenoj ustanovi zatvorenog tipa.

Osim smeštanja u psihijatrijsku kliniku, moguće kaznene mere bi bile smeštanje u Dom za delikvente ili pak novčana odšteta, kojoj podležu sva deca od sedme godine života. To poslednje je moguće samo pod uslovom da su ona u trenutku izvršenja krivičnog dela bila svesna da krše zakon. U tom slučaju kazna stupa na snagu onda kada sami počnu da zarađuju novac.

Stručnjaci u Srbiji i Nemačkoj saglasni su da je počiniocima zločina potrebna dugotrajna terapija. Pomeranje starosne granice kada je u pitanju krivična odgovornost i izmena zakona ipak dovodi do sukoba mišljenja, te oni koji su protiv izmena, akcenat stavljaju na preventivu i praćenje ponašanja maloletnika.

Stručnjaci se slažu oko tretmana

Učenici škole koju je Luiza pohađala su nekoliko nedelja zaredom umesto nastave tokom boravka u školi vodili razgovore sa psiholozima i pedagozima, dok će povratak nastavnim aktivnostima biti postepen. Iste mere preduzete su i u OŠ „Vladislav Ribnikar“ iako će, kako stručnjaci navode, zasigurno doći do retraumatizacije, pogotovo kod onih učenika koji su u trenutku masakra bili u školi.

Ono što trenutno najviše plaši i decu i roditelje jeste mogućnost da bi se maloletni K.K. koji trenutno boravi u psihijatrijskoj ustanovi mogao naći na slobodi. Takođe, traži se, istina ne naročito glasno i ubedljivo, sankcionisanje onih koji su u javnost izneli imena i slike dece i roditelja, povredivši time njihovo pravo na privatnost.

Tragedija koja se dogodila ujedinila je građane u borbi protiv nasilja, te su ovog puta gotovo svi rešeni da se u sferi svog delovanja pozabave prevencijom. A prevencija u ovom slučaju nije samo donošenje rigoroznijih zakonskih mera za krivična dela maloletnika, nego i veći oprez i sankcionisanje objavljivanja informacija koje uzbunjuju javnost, a koje često od tinejdžera ubica, kao u ovom slučaju, prave heroje i uzore, umesto da je obrnuto.

Piše: Milica Andrić Foto: Mediji

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
PRIJATELJI PORODICE UBIJENE DEVOJČICE IZ FRANCUSKE: "Hteli su da im deca odrastaju u sigurnoj okolini.."